Hlavní obsah

Kdy je lepší hledat pomoc u manželských poradců

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouholeté vztahy se často neobejdou bez nejrůznějších problémů spojených se stereotypem, neuspokojivými sexuálními potřebami, vzájemným nepochopením či nedostatkem vzájemných citů. Podle odborníků se jedná o zcela normální jev, ale záleží na každém jednotlivci, zda má zájem tyto problémy řešit a také touhu o vztah bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se často naprosto zbytečně brání navštívit manželského poradce.

Článek

Každý problém může být řešitelný. Jen je zapotřebí ho začít řešit včas a nebát se k tomu přizvat odborníka. Lidé se často naprosto zbytečně brání navštívit manželského poradce, a když už se k tomu odhodlají, bývá už mnohdy pozdě. Přitom pohled nezávislého člověka může skutečně pomoci.

"Z vlastní zkušenosti vím, že páry návštěvu u odborníků neustále odkládají. Přitom čím dřív přijdou a pokusí se řešit své problémy v neutrálním prostředí s nezaujatým psychoterapeutem, tím mají větší pravděpodobnost, že dosáhnou úspěchu a najdou opět společnou řeč," vysvětluje pro Daily Mail manželská poradkyně Patricia Goodmanová.

Podle ní také až 70 procent párů, které navštívily manželskou poradnu, tvrdí, že právě díky terapii spolu opět začali lépe komunikovat a většinou nalezli i podstatu problému, který je do té doby velmi trápil. A dokonce u 94 procent párů došlo k zásadnímu zlepšení v sexuálním životě.

Podstata problému může tkvět v minulosti

O tom, že problém ve vztahu může pramenit z minulosti, tedy okamžiků, kdy se pár ještě neznal či spolu teprve začal chodit, vypráví příběh úspěšného čtyřicetiletého marketingového manažera Toma.

"Nejprve jsme šest týdnů docházeli na terapii, kde jsme místo našeho vztahu řešili naše vztahy s rodiči, sourozenci, ale i s předchozími partnery či přáteli. Mnoho otázek se týkalo i našeho dětství. V té době jsem ještě nedokázal pochopit, co mají tyto všechny vzpomínky společného s tím, že si po deseti letech manželství přestáváme s partnerkou rozumět. K rozuzlení došlo až po druhém měsíci sezení, kdy jsme odhalili podstatu našeho problému. Ty dva měsíce pro mne byly ale velmi náročné a nemyslím si, že je dokáže každý pár s úspěchem absolvovat. "

Potvrzuje to i anglický psychoterapeut Peter Bell, podle kterého by nikdo neměl být nucen chodit do manželské poradny, pokud skutečně netouží najít cestu k navrácení pohody do vztahu. Ne každý je totiž ochoten dokonale prozkoumat své dětství i sexuální život a hledat úskalí problému v oblastech, které na první pohled nemusí mít s problémem nic společného.

"Úspěch terapie totiž mnohdy spočívá v rozpitvání problému a k nalezení skutečného původu problému, což nemusí být vůbec příjemné," vysvětluje Bell a dodává: "O úspěchu terapie bývám mnohdy přesvědčen, až v okamžiku, kdy jeden z partnerů řekne se slzami v očích: "Proboha, proč jsme o tom nemluvili již na počátku vztahu?"

Manželským krizím se dá předcházetVideo: Novinky, Novinky

Jak nalézt kvalitního poradce?

Podle ředitelky Centra vztahů v Londýně je nejdůležitější obrátit se na někoho, kdo je skutečně způsobilý pro práci s páry a má již v této oblasti mnohaleté zkušenosti. Hledat pomoc u terapeutů, jež se zaměřují i na jiné oblasti, například pracovní problémy apod., nebývá mnohdy tak úspěšné z pohledu nalezení skutečné podstaty problému. Tito odborníci pomohou pouze překlenout období krize. K vyřešení problému je však mnohdy zapotřebí mnohem víc.

Většina problémů přesto vzniká kvůli nedostatečné komunikaci a neschopnosti vyjádření vzájemných citů. Páry obvykle nejsou schopny vzájemné otevřenosti a upřímnosti a proto své problémy zcela samy vyřešit nedokáží.

Lidé by si měli uvědomit, že neexistuje ani žádné okamžité řešení manželské krize a i léčba vztahu vyžaduje určitý čas a především ochotu i úsilí obou partnerů problém vyřešit. Každá investice do nalezení řešení se pak určitě vyplatí. Z pohledu emocionální i finanční stránky je totiž rozvod jako takový mnohem nákladnější.

Anketa

Vyhledali byste při partnerské krizi pomoc odborníka?
Ano, mám s tím výborné zkušenosti
8,1 %
Ano, pokud by o to stál/a i partner/ka
56 %
Ne, problémy si zvládneme vyřešit doma
4,8 %
Ne, bylo by to zbytečné
5,3 %
Ne, partner/ka by k tomu nikdy nepřistoupil/a
5,7 %
Nevím, nikdy jsem o tom neuvažoval/a
4,4 %
Možná, záleželo by na okolnostech
15,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 546 čtenářů.

Problematický leden

Z pohledu manželských krizí je prý leden úplně tím nejhorším měsícem. Již během prvního týdne v lednu pravidelně roste zájem o návštěvy v manželský poradnách, ale i v jejich on-line verzích, kde se snaží páry své problémy řešit.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozvést se lze i bezbolestně

S problémy v partnerském vztahu se během života setkal snad každý. 64 % ženatých mužů a 42 % vdaných žen je řeší nevěrou a více než polovina párů se rozvádí....

Výběr článků

Načítám