Hlavní obsah

Mladíci táhli muže autem na laně, oběť přišla o hýžďový sval

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krvavou pomstou v mafiánském stylu se začal ve středu zabývat ostravský krajský soud. Pachatelé svou oběť loni na Karvinsku táhli déle než jeden kilometr na laně přivázaném k automobilu. Muž utrpěl rozsáhlá povrchová i vnitřní zranění a přežil jen díky shodě náhod a náročné lékařské pomoci, včetně transplantace kůže na zadní části těla.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní Jakub Mikula (vlevo) a Petr Dudič u soudu.

Článek

Před soudem stanuli celkem tři muži z Karvinska. Za hlavní pachatele obžaloba označuje Petra Dudiče, který automobil řídil, a Jakuba Mikulu, jenž pomáhal oběť přivazovat na lano. Oba jsou obžalovaní z pokusu o vraždu.

Třetí obžalovaný, Pavel Pavlica, jako jediný není ve vazbě. Je obžalován jen z omezování osobní svobody kvůli tomu, že muže pomáhal před samotným aktem pomsty naložit do kufru automobilu, kterým pak dva hlavní pachatelé odjeli na odlehlé místo nedaleko města Šenov.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Petr Dudič u soudu.

„Chtěli jsme ho jen vystrašit. Kdybych věděl, jak strašně to dopadne, snažil bych se tomu zabránit,“ tvrdí Pavlica.

Najednou jsem dostal zezadu ránu. Spadl jsem na zem, a když jsem se vzpamatoval, začali jsme útočníka pronásledovat
obžalovaný Jakub Mikula

Incident se začal odehrávat loni 23. května v časných ranních hodinách před jednou z restaurací v Šenově, kde tři kamarádi popíjeli spolu s dalšími lidmi. „Najednou jsem dostal zezadu ránu. Spadl jsem na zem, a když jsem se vzpamatoval, začali jsme útočníka pronásledovat,“ řekl obžalovaný Jakub Mikula s tím, že mladíka, který ho napadl, pronásledovalo více lidí, nakonec ovšem zůstali jen tři.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Jakub Mikula u soudu.

Když se pronásledovaný ztratil z dohledu, nasedl opilý Petr Dudič za volant svého auta, přibral ještě Mikulu a Pavlicu a začali muže v okolí restaurace hledat. To se jim podařilo. Nejprve ho zbili a pak naložili do kufru auta. Pak poodjeli několik stovek metrů, vysadili Pavlicu, který se chtěl vrátit do restaurace, a už jen ve dvojici pokračovali na odlehlé místo.

Vybavuji si jen to, že jsem byl zavřený v kufru auta a volal jsem z mobilu na policii. Nedokázal jsem jim ale vysvětlit, kam mě vezou
napadený muž

Tam muže vytáhli z kufru a podle obžaloby se ho nejdříve pokoušeli svázat. Když se jim to nepodařilo, omotali mu lano kolem nohy a jeho druhý konec přivázali k autu. Zatímco Mikula podle obžaloby přivázaného muže přidržoval, Dudič se s autem rozjel a Mikula pak k němu za jízdy přistoupil.

Muže pak táhli více než 1300 metrů po polní i po asfaltové cestě. Pak ho odvázali a ujeli pryč. Těžce zraněného mladíka našel náhodný svědek, který přivolal lékařskou pomoc. Dudič se u soudu ke všemu přiznal, ale tvrdí, že jeho úmyslem nebylo zabíjet. „Nepředpokládal jsem, že bude mít nějaké zranění,“ řekl u soudu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Pavel Pavlica (vpravo) u soudu.

Stálé zdravotní problémy

Jakub Mikula, který podle obžaloby Dudičovi v uvazování na lano asistoval, svou účast na konečné fázi pomsty popřel. Prý z auta vystoupil ještě dříve. Podle obžaloby ale nemluví pravdu a svou výpovědí ho usvědčuje i Petr Dudič.

K soudu dorazil také zraněný muž, který má dodnes zdravotní následky. „Na nic už si nepamatuji, ani na nějaký incident z restaurace. Vybavuji si jen to, že jsem byl zavřený v kufru auta a volal jsem z mobilu na policii. Nedokázal jsem jim ale vysvětlit, kam mě vezou,“ řekl muž, který byl půl roku na nemocenské a největší problémy má nyní se sezením, protože po útoku přišel o sval na jedné straně hýždí. „Samozřejmě to pořád bolí, nejvíc při změně počasí,“ řekl.

Hlavní líčení bude pokračovat do konce týdne, zatím není jasné, kdy bude vynesen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám