Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty raketově stoupají, za tři dny o korunu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zvyšování cen pohonných hmot nabralo na obrátkách. Od neděle do středy nejpoužívanější benzín Natural 95 zdražil o 97 haléřů, čímž atakuje hranici 33 korun za litr, cena nafty vyskočila o 77 haléřů. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Důvody lze hledat především ve zdražování ropy a oslabování koruny k americkému dolaru. „Cena ropy za poslední dva týdny vzrostla o téměř deset procent a dostala se na dvouletá maxima. Navíc česká měna vůči americkému dolaru, za nějž se ropa obchoduje, oslabila z 18 Kč za dolar až k 19 Kč za dolar,“ uvedl pro Novinky analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Právě tato skutečnost způsobila zvýšení ceny benzínu Natural 95 od konce listopadu z 31,5 koruny až na současných průměrných 33 korun.

„Jistou nadějí může být to, že mnoho analytiků očekává ještě do konce roku opětovný pokles cen ropy ze současných úrovní, což by mohlo cenové tlaky snížit,“ připomněl Hatlapatka. Podle něj by neměly ceny ropy již z krátkodobého hlediska růst a i cena pro příští rok by se měla pohybovat v rozmezí 80 až 100 dolarů za barel, tedy v průměru na současných úrovních.

„Co se týká kurzu koruny vůči dolaru, budeme svědky spíše tendence k posílení české měny, což by mělo pozitivní vliv na ceny pohonných hmot,“ předpokládá Hatlapatka. Koruna podle něj v posledních týdnech výrazně oslabila kvůli problémům Irska, ovšem pokud nedojde k další vlně ekonomického propadu, měla by postupně vůči dolaru, který naopak bude pod tlakem kvantitativního uvolňování ze strany americké centrální banky (Fed), posilovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám