Hlavní obsah

USA se omluvily Guatemale za pokusnou nákazu vězňů syfilidou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy se v pátek omluvily za incident z let 1946-1948. Tehdy v guatemalských věznicích v rámci výzkumu vědci pokusně nakazili syfilidou stovky vězňů.

Foto: Profimedia.cz

Treponema Pallidum, která způspbuje syfilis

Článek

"Nákaza sexuálně přenosnou chorobou v letech 1946-1948 byl neetická," stojí v prohlášení USA.

Testy na vězních měly ukázat, zda antibiotikum na penicilinové bázi může nemoc vyléčit.

Vězně nechali výzkumníci mít styk s prostitutkami, o nichž věděli, že jsou nakažené a posléze je léčili. Výzkum se tehdy týkal asi 700 lidí. Případ vyšel najevo až letos, na pokusy narazila Američanka Susan Reverbyová při své vědecké práci.

Syfilis je bakteriální onemocnění, léčí se tedy právě antibiotiky, buď penicilinem nebo antibiotiky na bázi tetracyklinu. Podle výzkumu ale ve 40. letech v Guatemale nebyli všichni nakažení vyléčeni.

Syfilis
Dříve velmi častá nemoc, v českých zemích se jí říkalo příjice či lues. Dnes se vyskytuje v rozvinutých zemích vzácně. Způsobuje ji bakterie Treponema pallidum. Onemocnění má tři příznakové fáze, které se střídají s dlouhými bezpříznakovými obdobími.
První projevy se objeví zhruba tři týdny od nákazy, v místě kontaktu s bakterií, nejčastěji v okolí pohlavních orgánů. Vytvoří se vřed, který má v průměru dva až tři centimetry. Po několika týdnech sám zmizí. Ve druhé fázi nemocnému otečou mízní uzliny. V těchto svou fázích je onemocnění dobře léčitelné antibiotiky. Pokud se neléčí, bakterie se i několik let šíří organismem bez dalších příznaků. Napadá nejrůznější orgány – kůži, kosti, vnitřní orgány včetně mozku, což způsobuje demenci.
Nemocí dříve trpělo mnoho umělců, například Eduard Manet, Paul Gauguin, Nicola Paganini, Bedřich Smetana, Karel Hynek Mácha, ale i politiků - údajně ji měl i V. I. Lenin či Klement Gottwald.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám