Hlavní obsah

Vesecká už oficiálně ví, že ve funkci končí

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká už se od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) oficiálně dozvěděla, že její dny v úřadu jsou definitivně sečteny a že skončí nejpozději do konce roku. Právu to v pátek bez dalších podrobností potvrdil sám Pospíšil (ODS), který by měl její odvolání navrhnout vládě premiéra Petra Nečase (ODS).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

Až dosud přitom o odvolání Vesecké hovořil Pospíšil a další politici jen v médiích, nikoli však přímo s ní. „Ano, informaci o tom, že by měla ve funkci skončit, už oficiálně dostala,“ řekl na dotaz Práva Pospíšil s tím, že se k věci dále nebude vyjadřovat.

Nechtěl přitom upřesnit, zda s Veseckou hovořil z očí do očí, ale dá se to z jeho slov předpokládat. „Jednání o tom permanentně probíhají,“ uvedl pouze ministr.

Sama dosavadní nejvyšší žalobkyně vzkázala Právu přes šéfa svého sekretariátu Josefa Pavlíka pouze to, že situaci nebude nijak komentovat.

Pospíšil včera znovu zopakoval již dříve avizovaný termín, kdy by k výměně na postu nejvyššího státního zástupce mělo dojít. „Do konce roku musí proběhnout, dojde k ní nejpozději k 1. lednu 2011 a teď už se řeší jen procesní věci,“ podotkl ministr.

Záleží prý na Nečasovi

„Nyní je to na rozhodnutí pana premiéra, jaký bude další postup, kdy to bude projednáno,“ dodal.

Nástupcem Vesecké má být dosavadní český zástupce v Eurojustu Pavel Zeman. Právě kvůli jeho závazkům v Haagu se tak faktický konec Vesecké ve funkci zdržuje.

Řadě Právem oslovených státních zástupců napříč republikou přitom vadí neustálá nejistota kolem odvolání Vesecké v úřadu. Všichni sice tvrdí, že na jejich práci to nemá vliv, nicméně nervozita na samotných zastupitelstvích prý rozhodně panuje.

Podle šéfky Unie státních zástupců a náměstkyně ústeckých krajských žalobců Lenky Bradáčové navíc nynější stav, kdy nikdo neví, co bude, nevrhá příliš dobré světlo na státní zastupitelství ani směrem k veřejnosti.

Podobně reagovala i vrchní státní zástupkyně v Olomouci Milena Hojovcová. „Na práci státních zástupců to asi nemá žádné dopady. Ale na tu atmosféru taková ta nejistota, jaká vlastně bude další koncepce Nejvyššího státního zastupitelství, to samozřejmě vliv má,“ řekla včera Právu Hojovcová.

Vesecká prý normálně pracuje

Uběhly přitom už dva týdny, během nichž chtěl Pospíšil podle svých dřívějších slibů oznámit, kdy navrhne vládě odvolání Vesecké a zveřejní jméno jejího nástupce. Zatím tento termín nestanovil, jak včera několikrát zopakoval, vše záleží na premiéru Nečasovi.

A co na to sama Vesecká? Ta svůj názor nemění, prý se i nadále plně soustředí na svou práci a nepřemýšlí o tom, že by měla skončit.

„Paní doktorka si to nepřipouští a normálně pracuje. Vše běží tak, jak má, chod úřadu není ničím takovým ovlivněn, žádné porady, plány nebo úkoly se neruší, právě naopak,“ zprostředkoval Právu její reakci šéf sekretariátu Pavlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám