Hlavní obsah

Vláda hodlá Klausovi škrtnout z příjmů tři čtvrtě miliónu ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda chce příští rok snížit čistý příjem prezidenta Václava Klause o více než 64 tisíc korun. Sníží a zdaní mu plat, plánuje nově zdanit i jeho měsíční náhrady. Prezident se k návrhu odmítl vyjádřit. Kromě Klause bude brát od státu méně i bývalý prezident Václav Havel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Informovalo o tom páteční vydání Hospodářských novin. Klausovi chce vláda od začátku ledna o pět procent snížit jeho dosud nedaněný měsíční plat 196 600 korun a následně ho také zdanit patnáctiprocentní daní. Zároveň plánuje nově zdanit i jeho měsíční náhrady ve výši 190 500 korun. Prezident tak začne platit daně jako všichni ostatní a za rok přijde o tři čtvrtě miliónu korun. Podle listu je to historicky největší škrt u jakéhokoli státem placeného politika od pádu komunismu.

Připomíná také, že zatímco veřejným zaměstnancům vláda sníží platy o 10 procent, Klaus přijde o více než 16,5 procenta svých čistých příjmů. Premiér Petr Nečas i jeho ministři přijdou o necelých sedm procent čistého příjmu a poslanci o devět až 10 procent příjmů.

Kromě Klause bude brát od státu méně i exprezident Václav Havel. Vláda mu nově zdaní jeho padesátitisícovou rentu i padesátitisícové náhrady, Havel tak přijde o 15 tisíc korun měsíčně.

Na Hradě už se chystají také na snížení výdajů pro Kancelář prezidenta republiky. „Úspory pro příští rok, stejně jako pro ten letošní, budeme samozřejmě hledat ve všech oblastech, nejenom v otázce platů,“ sdělil Novinkám mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Celkem vláda příští rok díky snížení platů všech ústavních činitelů, včetně soudců, a díky zdanění všech jejich náhrad ušetří v rozpočtu oproti původnímu výhledu dvě miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám