Hlavní obsah

Ozbrojenci přestřelili, raketa vypálená na Izrael zabíjela v Jordánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ejlat
Aktualizováno

Pět raket z raketometu Grad dopadlo v pondělí ráno do okolí přístavu Ejlat na jihu Izraele, informoval server deníku Ha´arec. Dvě rakety přeletěly území Izraele a v jordánské Akabě zranily pět lidí. Jeden ze zasažených zemřel.

Článek

Podle izraelských bezpečnostních složek dopadly dvě střely do vod Rudého moře. Další explodovala na otevřeném prostranství poblíž Ejlatu a zbylé dvě zasáhly centrum Akaby.

Jordánský ministr informací Abíl Šaríf potvrdil, že raketa z raketometu Grad zasáhla hlavní třídu v Akabě a že je jasné, že salva střel nebyla vypálena z Jordánska: "Raketa Grad dopadla na ulici u pětihvězdičkového hotelu a způsobila zranění čtyřem lidem. Tři osoby byly zraněny lehce a jedna je ve vážném stavu."

Později bylo upřesněno, že zraněných je pět. Jeden z nich - taxikář - později zemřel.

Podle jordánských zbrojů letěly rakety od západu, naopak velitel přístavu Ejlat Moše Cohen říká "je důvodné předpokládat, že rakety přilétly z jihu". To by znamenalo, že byly vystřeleny ze Sinaje ovládané Egyptem.

Přístavní letovisko bylo naposledy pod raketovou palbou v dubnu, kdy ozbrojenci vypálili dvě střely ze Sinajského poloostrova z egyptské strany hranice. Bylo to poprvé za pět let, co se střílelo na Ejlat. [celá zpráva]

Napětí mezi radikálními Palestinci a Izraelem v posledních dnech opět vzrostlo. V pátek zasáhla raketa izraelské město Aškelon a další střela dopadla do pouště Negev. V sobotu pak podnikl Izrael odvetné nálety na tunely mezi pásmem Gazy a Egyptem, jimiž se pašují zbraně.

V noci na neděli bylo při explozi v domě vojenského velitele palestinského radikálního hnutí Hamás v pásmu Gazy zraněno 32 Palestinců. Mohutný výbuch poškodil i sousední budovy. Hamás tvrdí, že jej způsobil izraelský nálet, ale Izraelské obranné síly popírají, že by v dané oblasti působila jejich letadla. Velitel byl specialistou na výrobu náloží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám