Hlavní obsah

Taxikář mohl zabíjet kvůli závěti a neshodám s kolegy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Britští policisté se pokoušejí odhalit motiv, který vedl 52letého taxikáře Darricka Birda, aby ve středu vyrazil na cestu dlouhou 40 kilometrů, během níž za tři hodiny postřílel 12 lidí, než obrátil zbraň proti sobě. Z 11 zraněných jsou tři v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kulka mi proletěla kolem hlavy, popisuje taxikářovu jízdu dívkaVideo: Reuters

 
Článek

Policie zatím má dva možné motivy, jedním jsou rozepře s kolegy v práci, druhou rodinné spory kvůli závěti, uvádějí weby BBC a SkyNews.

Večer předtím, než vyrazil Derrick Bird na vražednou pouť, kdy střílel lidi z okýnka svého taxíku, přičemž používal jak brokovnici, tak malorážku s teleskopickým hledím, se krátce pohádal s jiným taxikářem a na závěr mu řekl: „Už mě neuvidíš“.

Když ráno opustil svůj dům v Rowrahu, navštívil nejprve svého bratra-dvojče Davida v Lamplughu. Zabil i rodinného právníka Kevina Commonse z Frizingtonu.

Bratři se prý neshodli kvůli závěti jejich devadesátileté matky. Podle některých zpráv svědci viděli oba bratry, jak se v pondělí večer pohádali.

Foto: David Moir, Reuters

Policejní vůz o těla oběti v Egremontu

 Střelba na štaflu

Pak jel do 11 kilometrů vzdáleného Whitehavenu na štafl, kde zabil svého kolegu Darrena Rewcastla. Spekuluje se, že měl podezření, že mu berou práci.

Vraždu Rewcastla viděl další taxikář Don Reed, na kterého Bird také vystřelil.

„Podíval jsem se a viděl Derricka Birda zastavit na koci řady taxíků. Hned poté křičel na Darrena Rewcastla. Šel prostředkem silnice a vypálil z jednohlavňové brokovnice s puškohledem. Pak se přiblížil a zamířil na mne. Já jsem jen střemhlav skočil a on mne zasáhl do zad. Dopadl jsem na chodník a plazil se kolem štaflu, abych poskytl první pomoc Darrenovi, ale viděl jsem, že je po smrti. Plazil jsem se kolem a Derrick Bird ke mně šel s brokovnicí.“

Nakonec obrátil taxikář zbraň proti sobě

Naštěstí na Birda zavolal další člověk, on se vrátil ke svému vozu a odjel. Stačil ale zasáhnout dalšího muže do obličeje.

Foto: Reuters

Derrick Bird na policejním snímku

Další oběti zřejmě vybral náhodně, byl mezi nimi člověk roznášející katalogy, cyklista, muž stříhající živý plot nebo žena vracející se z nákupu.

Derrick útočil na více než třiceti místech, než se svým Citroenem Picasso havaroval u řeky Esk. V lese se pak zabil.

Pátrání po motivu

„Jsme stále na začátku vyšetřování a nemůžeme plně porozumět motivu ani určit, zda to byl náhodný útok nebo předem připravený,“ řekl zástupce velitele policie v Cumbrii Stuard Hyde, který také chce zjistit, proč měl taxikář doma dvě střelné zbraně, což v Anglii není běžné.

„Chceme porozumět jeho posedlosti zbraněmi, tomu, co se stalo, co se zvrtlo a proč se rozhodl použít zbraně ke střelbě do lidí,“ dodal Hyde s tím, že během, výslechů se míní zaměřit na události posledních několika dní, a zejména z večera před osudnou středou. Podle všech se Bird s ostatními taxikáři kamarádil a často s nimi žertoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám