Hlavní obsah

Česko zasáhly bouřky s vichřicí a krupobitím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko v pondělí zasáhly silné bouřky, které doprovází vichřice a krupobití. Asi nejhorší je situace na Liberecku, kde bouřku provázela větrná smršť. Ta připravila o dodávky elektřiny několik desítek domácností nejen na Liberecku, ale i na Českolipsku. Hasiči museli zasahovat i na desítkách míst na jižní Moravě, kde přívalové deště zatopily několik míst.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Popadané stromy uzavřely silnici do Nové Huti.

Článek

Od 17:10 je přerušena doprava na železniční trati ze Svoru na Českolipsku na Jedlovou. Trať blokují popadané stromy, provoz by měl být obnoven v noci. Od 18:00 se nejezdí také z Jablonného v Podještědí na Brniště.

Popadané stromy jsou hlášeny hlavně na Českolipsku a v Podještědí. V oblasti Mařenic na Českolipsku popadaly stromy do vedení vysokého napětí, v oblasti Křižanech na Liberecku zase vítr vyvrátil osm sloupů nízkého napětí," řekla severočeská mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Popadané stromy uzavřely silnici do Nové Huti.

Bez proudu jsou podle ní také obyvatelé jednoho domu v Hrádku nad Nisou. "Uděláme vše proto, aby byly ještě dnes dodávky obnoveny, záležet ale bude na počasí," dodala Holingerová.

Bouřka provázená větrnou smrští a přívalovými dešti se podstatnou částí Libereckého kraje prohnala po 17:00. Na Českolipsku zaznamenali i kroupy.

„Zničehonic se setmělo a přihnal se vichr. Trvalo to asi dvě minuty. Utrhlo nám to dveře u kůlny a kus střechy,“ popisuje řádění živlu obyvatelka roubené chalupy v českolipské obci Trávník. Zde vítr zcela zničil stodolu, silně poškodil střechy několika domů a zdemoloval trafostanici.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Trávníku zničila větrná smršť stodolu.

"Žádné problémy s vodou ale hlášeny nemáme, jen popadané stromy," řekl operační důstojník libereckých hasičů Karel Skořepa. Déšť sice podle informací z povodí Labe a Ohře zvýšil hladiny některých toků, všechny jsou ale hluboko pod úrovní prvního stupně povodňové aktivity.

Přívalové deště na jihu Moravy

V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku hasiči vyjeli čerpat vodu z několika zatopených sklepů a restaurace. O problémy se postaral příval vody z okolních polí, který vytvořil jezero mezi zástavbou. Jen z restaurace hasiči vyčerpali kolem tří set kubíků vody. Zásahu se po osmnácté hodině zúčastnily čtyři jednotky hasičů, dvě se na místo musely po dvaadvacáté hodině vrátit, protože voda znovu atakovala suterén restaurace. Další jezero museli likvidovat i v nedalekých Tvrdonicích.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Haida hasiči do dvacáté hodině absolvovali čtrnáct výjezdů, o dvě hodiny později již počet zásahů překročil tři desítky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči čerpají vodu v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.

„Nejčastěji hasiči zasahovali s čerpadly při uvolňování zatopených prostor. V Brně-Řečkovicích odpoledne v podjezdech v Hradecké ulici likvidovali dvě rozsáhlé vodní laguny hluboké 25 až 30 centimetrů. K laguně o ploše zhruba 100 krát 50 metrů, jejíž voda zatopila i sklep rodinného domu, hasiči vyjížděli také do Těšan na Brněnsku. K odvodu vody z jezera bylo nutné nasadit i bagr. V Blučině na Brněnsku hasiči na žádost starosty pročistili kanalizaci ucpanou hlínou. K odstranění zeminy použili i vodní proud,“ uvedl Haid.

Na Hodonínsku se voda dostala i do sklepa kostela v Miloticích, její likvidace zaměstnala další hasiče, Přímo v Hodoníně měli jinou práci, v místní části Nesyt vítr strhl střechu dvoupodlažního domu. Nebezpečnou střešní krytinu z vlnitého plechu odstranili pomocí rozbrušovací a záchranářské pily.

K podvečerním zásahům přibyly na počátku noci další. Vodu ze sklepů hasiči čerpali ve Velaticích, Kovalovicích, Sokolnicích a Těšanech na Brněnsku. V Brně-Řečkovicích pomocí čerpadla likvidovali lagunu u čerpací stanice v Hradecké ulici.

„Na Břeclavsku hasiči vyjeli k ucpané kanalizaci ve Sportovní ulici v Týnci. Stopjatou vodu odčerpali a kanalizaci pročistili od bahna. Na silnici z Kobylí do Terezína dvě jednotky hasičů vyjížděly k likvidaci jezera, které vozovku zaplavilo v délce 300 metrů. Policisté silnici uzavřeli,“ uvedl mluvčí.

„Na Blanensku v dalších okresech vítr vyvracel podmáčené stromy. Vyvrácené kmeny zcela zatarasily vozovku u Šebrova – Kateřiny na Blanensku. Další stromy a větve hasiči odstraňovali z vozovek z Olomučan do Rudic a u Adamova. Od dvou vyvrácených stromů hasiči uvolnili vozovku v Račicích-Pístovicích na Vyškovsku. Na Znojemsku hasiči pořezali a uklidili spadlý strom ze silnice ze Šanova do Velkého Karlova,“ dodal Haid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám