Hlavní obsah

Na Česko se valí vichřice a krupobití, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Proměnlivé počasí bude trvat i po celý následující týden, meteorologové předpokládají kolísání teplot, časté přeháňky, místy i bouřky. Hladiny řek by se však měly stabilizovat s výjimkou bouřkových oblastí, kde by se mohly zvednout hladiny menších toků. V pondělí se k bouřkám přidá také ojediněle vichřice a krupobití.

Článek

Novinky o tom informovala meteoroložka Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

„V severozápadním proudění ovlivní v pondělí počasí u nás studená fronta, která se bude v noci a v úterý nad naším územím vlnit a ovlivňovat zejména jih a jihovýchod našeho území,“ uvádí ČHMÚ ve výstražné informaci.

Přívalové srážky se mohou ojediněle projevit prudkým stokem ze svahů, rozvodněním malých vodních toků, zatopením níže položených míst, sklepů, garáží, bytů apod.
ČHMÚ

Podle ní se během pondělního odpoledne a večera především v Čechách a na Olomoucku vyskytnou místy silné bouřky, které mohou být doprovázeny ojediněle nárazy větru dosahujícího rychlosti kolem 75 kilometrů v hodině, kroupami a úhrny srážek kolem 30 milimetrů.

Kvůli vichřici hrozí zejména na podmáčených svazích pády stromů, silný vítr může i drobně poškodit stavby. Výstraha bude přes noc platit hlavně pro jižní Čechy a jihovýchod Moravy, a to zřejmě až do úterní 15:00.

„Přívalové srážky se mohou ojediněle projevit prudkým stokem ze svahů, rozvodněním malých vodních toků, zatopením níže položených míst, sklepů, garáží, bytů apod.,“ doplňuje ČHMÚ.

Během pondělí budou nicméně panovat příjemné teploty pohybující se v odpoledních hodinách mezi 19 až 23 stupni Celsia, v úterý pak o stupeň nižší. Pouze na severu by mělo být chladněji, rtuti teploměrů mohou klesnout až k 16 stupňům Celsia.

Ve středu bude počasí ovlivňovat tzv. frontální rozhraní, kvůli kterému by na jihu mělo být tepleji, zatímco v severních oblastech se bude udržovat studený vzduch. Po ránu se v severních regionech budou vyskytovat přízemní mrazíky, přes den ale na většině území vystoupají teploty k intervalu 18 až 22 stupňů Celsia. I nadále bude obloha pod mrakem, zatažená místy i s deštěm.

Bouřky se budou přehánět přes některá území republiky rovněž ve čtvrtek, teploty mohou místy klesnout až k hranici 15 stupňů Celsia. V pátek už nebudou deště tak intenzivní, ojedinělé přeháňky přinesou v úhrnu až tři milimetry srážek, teploty se budou pohybovat od 16 k 19 stupňům Celsia.

Proměnlivé počasí pod vlivem další fronty bude převládat zřejmě i po celý víkend, v sobotu se očekávají teploty mezi 17 až 21 stupni, neděle bude chladnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám