Hlavní obsah

Přijetí eura je zatím v říši snů, prohlásil Fischer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace kolem finanční krize v Řecku povede k ostražitosti při přijímání dalších členů do eurozóny. V přednášce na prestižním pařížském Institutu vysokého učení národní obrany (IHEDN) to v pondělí večer řekl český premiér Jan Fischer. Podle něj je přijetí eura v ČR zatím jen v říši snů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

Podle Fischera se řecká krize odrazila třeba i na české debatě o přijetí eura. Hlavní překážkou podle něj je, že Česko je při plnění kritérií potřebných ke vstupu stále jen "v říši snů". Dalším rysem české debaty o euru je to, že je prý hodně politická. "Spíše se posiluje tábor těch, kteří měli s přijetím eura dlouhodobé problémy," řekl k dopadům řecké krize na situaci v Česku.

Rozšiřování eurozóny bude opatrnější

Právě současná krize kolem Řecka, kterému hrozí bankrot, a situace kolem záchranného plánu Evropské unie, který má zamezit rozšíření "řecké nákazy", byly klíčovým tématem Fischerovy přednášky. Při přijímání nových členů prý bude eurozóna v budoucnu zřejmě mnohem opatrnější a bude od uchazeče o vstup požadovat ověřená a politicky nezávislá data o tom, jak plní kritéria nutná pro vstup. "Možná přibudou další okolnosti a podmínky, které budou nutností," řekl Fischer na dotaz z publika.

Řecko se v současnosti potýká s vysokými dluhy. Evropská unie se ale obává, že řecká krize by se mohla rozšířit i na další země, především do Portugalska a Španělska. Z obav před rozrůstáním dluhové krize schválila EU v noci na pondělí masivní záchranný balíček v hodnotě 500 miliard eur (13 biliónů korun). [celá zpráva]

"Problém Řecka se odvíjel od toho, že Řecko o sobě nebylo schopno podat věrohodný obraz," řekl Fischer s odkazem na problém statistických údajů v této jižní zemi EU.

Řecko se loni přiznalo k opakovanému falšování statistických údajů a jeho loňský rozpočtový deficit dosahuje téměř 13 procent hrubého domácího produktu. To je asi dvojnásobek toho, co Řekové do té doby tvrdili. Deficit by podle pravidel Evropské unie neměl překročit tři procenta HDP. [celá zpráva]

"Kde je ve hře nezávislost statistiky, je ve hře demokracie," řekl premiér, který do minulého roku řídil Český statistický úřad.

EU hledá novou tvář

Vedle současných ekonomických potíží český premiér před zaplněným sálem hovořil i o hledání nové tváře Evropské unie poté, co začala platit lisabonská smlouva. Podle něj si mnozí mysleli, že jejím přijetím koncem roku byl úspěšně završen proces integrace. Ukázalo se ale, i v souvislosti s hospodářskými problémy jednotlivých států, že jde o "neskutečně obtížné období". "Je to ale začátek hledání institucionálního a právního rámce EU," dodal Fischer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám