Hlavní obsah

Euro opět strádá, Řecko je na tom hůř, než se zdálo

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednotná evropská měna dostává opět zabrat. Vítr z plachet jí znovu, stejně jako posledních několik měsíců, bere situace v Řecku. Podle Evropské unie je totiž země více zadlužená, než se zdá. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service po zprávě Eurostatu srazila rating Řecka na stupeň A3, má obavy z eskalace problémů.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Scvrkává se. Finanční problémy Řecka znovu zamávaly s kurzem jednotné evropské měny. (na obrázku euromince s řeckým motivem na rubu

Článek

Podle čtvrtečních statistik je deficit veřejných financí 13,6 procenta, přitom doposud se počítalo se schodkem 12,7 procenta. Statistici z Eurostatu navíc varovali, že výsledek může být ještě horší.

„Eurostat si ponechává jisté výhrady ohledně kvality dat poskytnutých Řeky... Je tedy možné, že schodek veřejných financí může být horší ještě o 0,3 až 0,5 procentních bodů a o pět až sedm procentních bodů při výpočtu celkového zadlužení země k HDP,“ uvedl úřad v prohlášení.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Už od čtvrtečního dopoledne začalo euro oslabovat proti americkému dolaru. Měna se tak obchodovala na 1,3320 EUR za dolar, přičemž analytici upozorňují, že měna může i nadále oslabit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám