Hlavní obsah

Ukrajina pronajala přístav Sevastopol Rusku, poslanci se kvůli tomu poprali

Novinky, ČTK, RIA Novosti, Interfax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Divoké bylo úterní zasedání parlamentu v ukrajinském Kyjevě, kde se měla projednávat ratifikace smlouvy s Ruskem o pronájmu přístavu Sevastopol na dalších 25 let. Hned na úvod jednání někdo hodil do sálu dýmovnici. A předsedu parlamentu Volodymyra Lytvyna zasáhla sprška vajec. Chránil se deštníkem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ukrajinském parlamentu se poprali zákonodárciVideo: Reuters

 
Článek

Někteří poslanci se snažili ze zadýmeného sálu rychle uniknout ze sálu. Mnozí si zacpávali nosy. Jednání přes tyto incidenty nakonec pokračovalo.

Když mluvili zastánci smlouvy z vládní Strany regionů, poslanci také mávali gruzínskou vlajkou, protože Ukrajina podporovala Gruzii proti Rusku během intervence ruských sil poté, co se Gruzie pokusila připojit Jižní Osetii. Rusko k pobřeží Gruzie poslalo právě lodě Černomořské flotily ze Sevastopolu.

Samo hlasování bylo podle očitých svědků nepřehledné, protože řada poslanců v okamžiku odevzdávání hlasů zápasila se svými soky nebo blokovala předsednickou tribunu.

Přesto byla ratifikována smlouva, která umožňuje Rusku využívat vojenský přístav Sevastopol do roku 2042.  Podle ukrajinské agentury Unian podpořila smlouvu většina 236 ze 450 poslanců.

Velkými odpůrci smlouvy byli bývalý prezident Viktor Juščenko a bývalá premiérka Julija Tymošenková. Před samotným parlamentem se sešlo několik tisíc lidí, byli mezi nimi jak odpůrci smlouvy, tak její příznivci.

Na prodloužení pronájmu o dalších 25 let se ve středu dohodli 21. 4. v Charkově ruský prezident Dmitrij Medvěděv a jeho ukrajinský protějšek Viktor Janukovyč. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám