Hlavní obsah

Profesoři zřejmě dolétají, vláda podpořila vznik registru jejich pracovních úvazků

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda dnes vyslovila souhlas s návrhem poslanecké novely vysokoškolského zákona, která omezuje práci „létajících profesorů“, tedy učitelů působících na více školách. Novelou by vznikl registr pracovních úvazků docentů a profesorů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jan Fischer dnes informoval o vládní podpoře pro zavedení registru pracovních úvazků docentů a profesorů

Článek

Pro akreditační komisi by byl vodítkem pro rozhodování o nově navrhovaných studijních programech a o vzniku soukromých vysokých škol.

„Nejen vyučující, ale i rektoři a prorektoři působí často jen na částečný úvazek, případně i na plný úvazek, ale s jejich jmény se klidně setkáte v dalších akreditačních spisech, a podle úvazku zjistíte, že máme úderníky, pro něž den má 32 pracovních hodin,“ uvedla předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková pro Listy.cz.

„Vláda má za to, že je velmi účelné, aby byl tento návrh přijat, podporuje ho,“ řekl po jednání vlády premiér Jan Fischer. Sněmovna by měla podle něj návrh přijmout hned v prvním čtení.

Polský profesor „zvládl“ 18 úvazků

Dvořáková ale poukazuje na to, že v případě „létajících profesorů“ se zdaleka nejedná o českou specialitu. „Jeden Polák mi vyprávěl, že u nich dokonce měl jeden profesor najednou 18 plných úvazků,“ tlumočila svou zprostředkovanou zkušenost.

Předlohu zpracovali členové sněmovního školského výboru Walter Bartoš (ODS) a Milan Bičík (KSČM), podle nichž by vznik a vedení registrů stál asi 2,5 miliónu korun.

Podle některých názorů vede současná situace s takzvanými létajícími profesory ke zhoršování kvality výuky na vysokých školách. Karlova univerzita už dříve přišla s návrhem, aby akreditace byly vázány na jednotlivé vyučující. Ti by nově nemohli garantovat obory na více školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám