Hlavní obsah

Kábul zasáhla série explozí, mezi oběťmi je italský diplomat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nejméně 17 lidí zemřelo a přinejmenším 32 dalších bylo zraněno při sérii explozí a střelbě v afghánském hlavním městě Kábulu. Podle stanice SkyNews je mezi mrtvými i italský diplomat.

Článek

Dvě nálože vybuchly brzy ráno v oblasti hotelu Safi Landmark a devítipatrového ústředního nákupního centra. Budova před hotelem začala hořet.

Podle očitých svědků citovaných agenturou AP se jednalo o dva sebevražedné atentátníky. Po explozích začali v místě pálit nějací ozbrojenci. Další tři bojovníci jsou ukrytí v suterénu centra.

Podle stanic SkyNews jsou mezi oběťmi tři cizinci. Jedním z nich je italský diplomat.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Záchranáři odnášejí zraněného

"Viděl jsem, jak cizinci pláčou a křičí. Uvnitř byla moc špatná situace. Bůh mi pomohl, jinak bych byl mrtvý. Viděl jsem jednoho sebevražedného pumového atentátníka, jak se vyhodil do povětří v prvním patře hotelu," řekl pětadvacetiletý pracovník čtyřhvězdičkového hotelu, který leží 15 minut autem od mezinárodního letiště afghánské metropole a v blízkosti většiny vládních úřadů.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

K útoku se přihlásilo povstalecké hnutí Tálibán. Stanice BBC upozornila, že vzhledem k tomu, že se útoky udály před sedmou hodinou ranní, nebylo zejména v nákupním centru ještě mnoho lidí.

Není to poprvé, co povstalci zaútočili v Kábulu, ale v posledních týdnech byl v městě relativní klid. Naposledy útočníci Tálibánu udeřili v polovině ledna, kde na tržištích zabili 12 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám