Hlavní obsah

Kubánský politický vězeň zemřel při hladovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Významný představitel kubánské opozice Oralanda Zapata Tamayo, kterého Amnesty International označila ze vězně svědomí, zemřel v úterý v havanské nemocnici. Držel dva měsíce hladovku.

Foto: ENRIQUE DE LA OSA, Reuters

Kuba postupuje tvrdě vůči odpůrcům režimu, výzdoba v ulicích nezastře odvrácenou tvář systému

Článek

Zemřel okolo čtvrté hodiny odpoledne místního času (22 SEČ), uvedla tisková agentura EFE. Před týdnem byl převezen do havanské nemocnice Hermanos Ameijeiras, protože se jeho zdravotní stav prudce zhoršil. Dvaačtyřicetiletý Zapata držel hladovku na protest proti podmínkám vězení.

Tamayoa mezinárodní organizace na obranu lidských práv Amnesty International označila za "vězně svědomí", byl před týdnem převezen do nemocnice poté, co se jeho zdravotní stav vážně zhoršil.

V březnu 2003 byl zatčen po rozbití opozičních skupin. V tu chvíli ho Amnesty International označila za vězně svědomí. Byl odsouzen na 18 let za "rušení veřejného pořádku". Byl členem nepovolené opoziční skupiny bojující za ochranu lidských práv. Vyzýval k propuštění politických vězňů.

Matka: zabily ho úřady

Podle Komise pro lidská práva a národní usmíření je to od počátku 70. let první politický vězeň na Kubě, který zemřel v době věznění. V roce 1972 zemřel ve vězení básník a studentský vůdce Pedro Luis Boitel. I ten držel hladovku.

Zapatova matka Reina Luisa Tamayová řekla miamským novinám El Nuevo Hearld, že jejího syna kubánské úřady „zavraždily“. „Zařídily, co chtěly. Ukončily život bojovníka za lidská práva."

Na Kubě je ve vězení 201 odpůrců režimu. Amnesty International považuje 65 z nich za "vězně svědomí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám