Hlavní obsah

Paroubek chce poučit Fischera, jak vyvést zemi z krize

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v úterý sejde s šéfem úřednické vlády Janem Fischerem a pokusí se ho přesvědčit, aby kabinet přijal jeho strategii zvanou Cesta z krize. Premiér, který se do svého křesla dostal i pomocí hlasů ČSSD, se zřejmě na většině bodů s Paroubkem neshodne. Šéf soc. dem. mimo jiné má za to, že vstoupit do eurozóny lze již v roce 2015 až 2016, konvergenční plán vlády ale tak optimistický není.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek při projevu

Článek

Jablkem sváru je fakt, že v rámci plánu na přijetí eura je nutné snížit schodek státního rozpočtu pod tři procenta HDP. Fischer a jeho ministři se snaží k tomu dospět především pomocí úsporných opatření, která se ČSSD spíše daří ve Sněmovně hatit.

Podle Fischera navíc opatření navrhovaná sociálními demokraty povedou k dalšímu prohloubení deficitu veřejných financí. Konvergenční plán vlády na přijetí eura počítá s termínem kolem roku 2016 až 2017.

Projednám to s předsedou vlády, aby se tento materiál stal materiálem, ze kterého bude vláda vycházet při stanovení postupu.
Jiří Paroubek

Paroubek se ale pokusí přesvědčit Fischera, aby právě program ČSSD vláda přijala za svůj a řídila se jím. "Projednám to s předsedou vlády, aby se tento materiál stal materiálem, ze kterého bude vláda vycházet při stanovení postupu,“ uvedl v sobotu šéf soc. dem. s tím, že se spoléhá především na ministry a na to, že se nebudou zabývat detaily.

"Očekávám, že vláda se materiálem bude zabývat, hlavně resortní ministři. Že nebudou hovořit jenom o nějakých dílčích záležitostech, ale budou se zabývat celou koncepcí," řekl doslova Paroubek.

Sociální demokraté poprvé otevřeně vystoupili proti vládě, když rozcupovali ve Sněmovně balíček úsporných opatření ministra financí Eduarda Janoty. Na lednové schůzi prosazují další opatření, před nimiž vláda varuje, že budou mít neblahý vliv na zadlužování země.

"Vláda dělá málo"

Vládě vadí především návrhy na rušení regulačních poplatků, zvýšení mateřské, zrušení prvních tří dnů neplacené nemocenské nebo jednorázový příspěvek k penzi ve výši 2 400 korun.

ČSSD zase kritizuje vládu, že dělá jen třetinu toho, co by mohla ve skutečnosti učinit pro snížení rozpočtu. Podle místopředsedy a stínového ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana je druhou třetinou podle nastartování hospodářského růstu a ta třetí spočívá údajně v eliminaci daňových úniků. "Nejméně 20 miliard lze hledat z úniků na pohonných hmotách," prohlásil Urban.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám