Hlavní obsah

ODS vládu podpoří, pokud bude bojovat s deficitem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda může podle nadále počítat s podporou ODS, pokud bude kabinet bojovat s deficitem veřejných financí. Potvrdil to po jednání s předsedou ODS Mirkem Topolánkem premiér Jan Fischer i Topolánek. Oba politikové mají obavy o budoucnost rozpočtu. Ten je sice schválený, ale v rámci úsporného balíčku je třeba prosadit ještě další legislativní změny. Topolánek by navíc podpořil i výměnu ministrů, kteří by nechtěli bojovat s deficitem.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer (vpravo) s předsedou ODS Mirkem Topolánkem

Článek

Topolánek nejprve projednal výsledky ranní schůzky s grémiem ODS, které zasedalo dopoledne ve Sněmovně. Podle Fischera má jeho kabinet nadále podporu ODS, která do úřednického kabinetu nominovala část ministrů. Topolánek mu prý řekl, že ODS jeho vládu bude nadále podporovat, "pokud se vláda bude chovat protideficitně".

V tiskové zprávě po schůzi grémia ODS Topolánek přiznal porážku s tím, že veškeré snahy kabinetu na zmírnění dopadů hlasování ve Sněmovně bude strana podporovat. Jsou údajně ochotni podpořit i změny ve vedních rezortů, pokud se ministři nazapojí do "boje proti deficitu".

Topolánek: Podpoříme i případnou změnu ve vládě

"Je zjevné, že jak vláda, tak ODS utrpěly porážku. Především však utrpěla porážku odpovědná politika, porážku utrpěli všichni občané. ODS proto oceňuje deklarovanou ochotu kabinetu sáhnout k úsporám, které eliminují dopad neodpovědných změn prosazených ČSSD, KSČM, lidovci a odpadlíky,“ řekl po jednání Mirek Topolánek. 

"Premiér může počítat s naší plnou podporou, pokud se rozhodne odvolat ty členy kabinetu, kteří se neztotožňují s jeho základní prioritou, jíž je boj proti deficitu,“ dodal šéf ODS. Strana požaduje od vlády mimo jiné zamítnutí výplaty třináctých důchodů, zrušení zdravotnických poplatků, zrušení třídenní karenční lhůty nebo vyplácení šrotovného.  

O změnách v kabinetu se dosud mluvilo spíše s poukazem na ministry nominované za ODS. Spekulovalo se totiž o odchodu strany do opozice. Grémium však v úterý potvrdilo, že vyměnit by spíše přálo ministry nominovaní za ČSSD a SZ.

V lednu hrozí další rozklad rozpočtových opatření

Premiér se obává, že poté, co levicové strany nevyhověly požadavkům jeho vlády při schvalování rozpočtu, v lednu přistoupí k další "demontáži" úsporných opatření. 

"Jsou na tahu politické strany, aby vyjádřily postoj k této vládě, aby s ní komunikovaly," řekl v pondělí Fischer po jednání vlády. Podle něj totiž levicové strany "zbořily“ práci vlády, zejména ministra financí Eduarda Janoty, když ve Sněmovně pod taktovkou ČSSD přesunuly miliardy na sociální služby, platy úředníků a na platby zemědělcům. Skrytě tak podle něj navýšily schodek o dalších 12 miliard.

Janota dokonce zvažoval možnost rezignace údajně s pocitem, že jeho práce v úřadu ztrácí smysl. [celá zpráva]

Vláda zaškrtí výdaje na ministerstvech

Premiér Jan Fischer v pondělí po jednání vlády řekl, že jeho kabinet udělá vše pro to, aby schodek rozpočtu pro rok 2010 zůstal na 5,3 procenta HDP, jak původně plánoval. Fischer zdůraznil, že jeho kabinet nemůže nahrazovat neschopnost či neochotu stran se vzájemně dohodnout.

Ministerský předseda přesto hodlá vyjednávat s jednotlivými stranami a přesvědčit zejména ty levicové, aby v lednu podpořily legislativní změny takzvaného Janotova balíčku. "Udělám vše pro to, abych přesvědčil strany, co by tato demontáž znamenala," avizoval premiér.

Kabinet se už ve snaze zachovat plánovaný deficit uchýlil ke zvláštním opatřením. Vláda zaváže výdaje jednotlivých ministerstev, kvůli čemuž budou jednotlivé rezorty potřebovat souhlas vlády, aby mohly určitou část výdajů použít.  [celá zpráva]

Schodek rozpočtu bude kolem 175 miliard

Vládní návrh státního rozpočtu na rok 2010 počítal se schodkem 163 miliard a s poměrem deficitu veřejných rozpočtů k hrubému domácímu produktu na úrovni 5,3 procenta. Levicoví poslanci však přes odpor úřednické vlády Jana Fischera prosadili pozměňovací návrhy z dílny ČSSD, jejichž důsledkem je podle premiéra dodatečných více než 12 miliard korun. Deficit tak vzroste na úroveň 5,7 procenta.

Poslanci sociální demokracie totiž peníze na své návrhy chtějí brát například z peněz na obsluhu státního dluhu nebo třeba starobních důchodů, které stát musí stejně hradit. Na to opakovaně upozorňoval ministr financí Eduard Janota.

ČSSD a KSČM prosadily miliardy na sociální služby, platy úředníků a na platby zemědělcům. Podařilo se jim tak podle Fischera rozbořit úsporný balíček vlády, který již dříve strany schválily a díky němuž se plánovaný schodek snížil z 230 na 163 miliard.

Rozpočet počítá s příjmy zhruba 1,022 biliónu a výdaji 1,185 biliónu korun. Poprvé od voleb v roce 2006 ho předkládala nikoli politická koaliční vláda, ale vláda úřednická.

Premiér také vyjádřil obavy z reakce Evropské komise, očekává prý od zprávy EU "nepříjemnou sprchu".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám