Hlavní obsah

Tichomořím otřáslo další zemětřesení, dva Češi jsou nezvěstní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Oblast blízkou tichomořským ostrovům Tonga a Samoa postihly v pátek, dva dny po ničivém zemětřesení a tsunami, další otřesy. Podle americké geologické služby měly sílu 6,3 stupně, ale zprávy zatím nehovoří o obětech. Podle údajů českého konzulátu v Sydney je v oblasti i 13 Čechů. Českému konzulátu se nepodařilo spojit se pouze se dvěma z nich.

Článek

Předchozí katastrofa si podle předchozích informací vyžádala na 150 obětí, podle agentury Reuters ještě o 40 víc. Po dnešním zemětřesení zatím varování před tsunami nebylo vydáno.

Úterní zemětřesení s centrem v blízkosti souostroví Samoa mělo sílu osmi stupňů Richterovy stupnice a vyvolalo mořskou vlnu vysokou osm metrů.

Podle agentury Reuters je na Samoi potvrzeno 149 mrtvých, na Americké Samoi 31 obětí a na Tonze, vzdálené asi 1000 kilometrů, devět. To by znamenalo, že úterní bilance stoupla z dosavadních 150 na 189.

"Generální konzulát České republiky v Sydney eviduje v oblasti ostrovů Samoa a Tonga 13 českých občanů. S 11 z nich byl konzulát v kontaktu přímo nebo prostřednictvím jejich blízkých. Nedaří se spojit pouze s dvojicí českých občanů na Tonga," uvedl generální konzul Vít Kolář, který tak vyvracel původní informaci, že se pohřešuje 13 Čechů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám