Hlavní obsah

Za chaos s volbami mohou politici, shodují se Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za krizovou situaci, která vznikla po čtvrtečním rozhodnutí Ústavního soudu, kterým se zrušilo konání říjnových předčasných voleb, nese plnou zodpovědnost vrcholná politická reprezentace země. Myslí si to 67 procent respondentů bleskového internetového průzkumu společnosti SANEP, a to jak z tábora příznivců ODS, tak ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedové stran, Senátu, vlády a Sněmovny při jednání s prezidentem Václavem Klausem

Článek

Pouhých 15 procent oslovených si myslí, že politici za krizi nemohou, 18 procent odpovědělo, že neví.

Lidé jsou podobně jako ústavní odborníci rozdělení v otázce, zda bylo rozhodnutí Ústavního soudu správné. Za správný považuje verdikt 43 procent dotázaných, ovšem nezanedbatelných 38 procent lidí s ním naopak nesouhlasí. Pětina lidí na rozsudek nemá názor.

"Na jedné straně totiž vnímají lidé rozhodnutí Ústavního soudu jako správné z hlediska práva a ochrany Ústavy ČR, ovšem na druhé straně jsou nespokojení se zrušením říjnového termínu konání voleb a z nastálé politické krize,“ konstatuje zpráva SANEP.

ÚS má právo posuzovat ústavní normy

Většina, konkrétně 56 procent lidí, nesdílí názor prezidenta Václava Klause, který s ohledem na čtvrteční usnesení uvedl, že "se blíží chvíle, kdy bude nutno přijmout novou ústavní definici pravomocí Ústavního soudu". Stejné stanovisko jako prezident zastává 14 procent lidí a 30 procent respondentů nemá jasný názor.

Naopak 45 procent dotázaných souhlasí s tvrzením, že rozhodnutí ÚS prohlubuje politickou krizi. To si nemyslí 30 procent dotázaných a čtvrtina neví.

Poslední otázka směřovala k tomu, zda má ÚS posuzovat ústavní zákony. Tuto pravomoc mu přisoudilo 59 procent respondentů. Jasný názor nemá 11 procent lidí a zbývajících 30 procent má za to, že ÚS by ústavní normy posuzovat neměl.

Bleskového internetového průzkumu společnosti SANEP se 10. září zúčastnilo 4,329 dotázaných ve věku 18-66 let. Statistická chyba se pohybuje kolem +- 2,5.

Reklama

Související témata:

Související články

Ústavní soud zrušil volby. Co bude dál?

Čtvrteční rozhodnutí Ústavního soudu pořádně zamíchalo kartami na české politické scéně. Co může následovat? Sněmovna již kvůli případnému zrušujícímu...

Výběr článků

Načítám