Hlavní obsah

Zřícený stan na festivalu Pohoda zabil člověka kvůli technickým závadám

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Stan, který se 18. července zřítil na hudebním festivalu Pohoda v Trenčíně a usmrtil 29letého muže, měl technické nedostatky. S odvoláním se na zdroje blízké vyšetřování neštěstí to uvedl deník Nový čas. Stan prozkoumalo sedm odborníků z Ústavu soudního inženýrství ze Žiliny.

Foto: Eduard Genserek, ČTK

Zřícený stan kryjící pódium a hlediště na festivalu Pohoda v Trenčíně

Článek

Odborníci zjistili několik závad. Ocelové lano, které drželo jeden z hlavních sloupů, bylo poškozené a pravděpodobně prasklo ještě před začátkem bouře. Stan byl navíc složený z několika částí, z nichž některé byly starší. Kotvící lana měla mít průměr deset centimetrů, ale použitá měla o tři centimetry menší průměr.

Stan nařídil prozkoumat soud, který nedovolil, aby si ho německá firma Bossert Zelte ze Slovenska odvezla. Organizátoři festivalu stan nechali hlídat bezpečnostní službou.  Hlavní organizátor Michal Kaščák krátce po tragédii avizoval, že chce podat na majitele stanu trestní oznámení. Ten na Slovensko vůbec nepřicestoval. "Komunikují s ním pouze naši právníci," uvedl Kaščák.

Stan, v němž se bavilo několik stovek lidí, se zřítil při prudké bouři, která se prohnala okolím Trenčína. Jeden člověk zemřel a několik desítek návštěvníků festivalu bylo zraněno. Organizátoři festival okamžitě zrušili a nařídili evakuaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám