Hlavní obsah

Fotografie z Berlusconiho vily zveřejněny. I s Topolánkem

– Madrid/Řím
Právo, Novinky, ČTK, Guardian

Španělský deník El País v pátek zveřejnil pět fotografií z vily italského premiéra Silvia Berlusconiho na Sardinii. Kromě Berlusconiho obklopeného mladými ženami nahoře bez je na jednom snímku i nahý muž, o kterém se spekuluje, že je to tehdejší český premiér Mirek Topolánek. Podle předsedy ODS jde o fotomontáž a brutální zásah do soukromí. Itálie zakázala tyto snímky publikovat.

Foto: Novinky

Článek

"Já jsem netušil, že evropské volby jsou natolik důležité, že stojí socialistům za to, aby použili až takové poměrně směšné útoky a manipulace. Zcela evidentně jde o fotomontáž. Nicméně na druhé straně pokládám to za poměrně brutální zásah do soukromí. Byla to soukromá dovolená," reagoval pro Právo Topolánek.

"Já na tom prostě na druhé straně nevidím nic špatného, nic kompromitujícího, je to pouze ubohé. To, že to otiskne El País, levicový deník v den voleb, tak to samozřejmě nabízí určitou spekulaci, že se jedná o součást levicové kampaně," dodal expremiér.

"Není vidět hlava, nezdá se, že by to bylo mé tělo. A to dole je evidentně fotomontáž," komentoval Topolánek fotografii, na níž se nahý muž s rozostřenou hlavou se ztopořeným penisem sklání nad lehátko pro osušku, zatímco na vedlejším lehátku leží neidentifikovatelná žena v plavkách.

Topolánek řekl, že bude zvažovat právní kroky. "V těchto situacích je to velmi komplikované. Prokázat, že je to fotomontáž, bude velmi složité. Mě to nepřekvapilo, protože oni jsou schopni absolutně všeho,“ řekl Právu Topolánek.

Na dotaz, zda tedy jde o fotomontáž, nebo o zneužité fotografie z dovolené, Topolánek odpověděl: "Já si myslím, že to je obojí.“

Omluvu od italských médií požaduje i Topolánkova partnerka Lucie Talmanová. [celá zpráva]

Podle Berlusconiho jsou snímky nevinné

Berlusconiho právník nedávno prohlásil, že jedna ze zabavených fotografií zachycuje nahého českého expremiéra Mirka Topolánka. Ten však tento týden takovou možnost popřel.

"Přijímal jsem delegaci z České republiky. Nikomu nesmí být dovoleno, aby se ze vzdálenosti jednoho kilometru mohl do této situace vměšovat a fotografovat. Právo na soukromý život musí být tím spíše chráněno v přítomnosti významných hostů," řekl Berlusconi v reakci na snímky v El País.

Na snímcích Antonella Zappaddua jsou vidět polonahé mladé ženy. S výjimkou obličeje italského premiéra jsou obličej aktérů rozmazány. Rozostřil je už autor snímků. Není proto jasné, zda je na snímcích 18letá Noemi Letizia, o níž se spekuluje, že je poslední Berlusconiho přítelkyní .

Na prvním snímku je vidět Berlusconiho v zahradě obklopeného několika ženami, na dalším jsou dvě mladé ženy opalující se nahoře bez.

"Jsou to nevinné fotografie, není tu žádný skandál, jde ale o skandální narušení soukromí," prohlásil v pátek šéf italské vlády citovaný italským státním rozhlasem. "Fotografie ukazují osoby, které se koupají v bazénu na soukromém pozemku určeném pro hosty," dodal Berlusconi.

"Domnívám se, že je to primárně útok na Berlusconiho," řekl k tomu Topolánek s tím, že se do aféry pouze "přimotal“. "Nicméně o propojení našich, italských a španělských socialistů mohu pouze spekulovat. Jde spíše o úpadek mediální kultury a neuvěřitelný nárůst bulvarizace,“ dodal Topolánek. 

Fotograf chtěl za snímky 1,5 miliónu eur

Zappaddu se snímky snažil prodat Berlusconiho časopisu Panorama za půldruhého miliónu eur. V sobotu na prokuratura na žádost  Berlusconiho právníků nařídila zabavit tři stovky obrázků, neboť narušují soukromí premiéra.

El País zveřejnil pět fotografií ze série několika set, které již zajistila italská justice a které byly pořízeny při soukromých akcích v Berlusconiho vile na Sardinii.

Část fotografií se tak vůbec poprvé objevila v tisku, a to mimo italské území, kde nemůže italská justice zasahovat.

Podle Zapadua letadlo italského letectva každý víkend vozilo do Berlusconiho vily premiérovi přítele, tanečnice i televizní moderátorky.

Reklama

Výběr článků

Načítám