Hlavní obsah

Pákistánci plánovali sérii bombových útoků v Manchesteru

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Skupina dvanácti mužů většinou z Pákistánu, které britská policie ve středu na severozápadě země narychlo pozatýkala kvůli prozrazení záměrů rozvědky, plánovala možná už o víkendu sérii bombových útoků v obchodních centrech v Manchesteru. V pátek to napsal deník The Daily Telegraph.

Foto: Darren Staples , Reuters

Policisté prohledávají podezřelý dům v Manchesteru.

Článek

Agenti MI5 podle deníku nedávno sledovali některé ze zadržených, jak se filmují před centrem Trafford na okraji Manchesteru či u centra Arndale ve středu města. Policie rozhodla o zatýkání poté, co byl při rozhovoru podezřelých zachycen termín velikonočních svátků. „Mohlo to být v několika málo příštích dnech, mluvili o nanejvýše deseti. Museli jsme zasáhnout,“ řekl listu jeden zdroj.

Daily Telegraph upozorňuje, že takový útok by byl možná tragičtější než útoky na londýnskou veřejnou dopravu ze 7. července 2005, kdy zemřelo 52 lidí. Nadcházející víkend tradičně v Británii provází velká nákupní horečka. Podle deníku v současnosti policie pátrá po výrobně a skladu výbušnin. 

Podezřelí jsou studenti z Pákistánu

Zatčení dvanácti mužů plánované na čtvrtek se nakonec muselo narychlo uskutečnit ve středu odpoledne poté, co byl přední policejní představitel Bob Quick na ulici vyfotografován se seznamem podezřelých. Quick v reakci na chybu rezignoval a omluvil se. [celá zpráva]

Premiér Gordon Brown po zatýkání uvedl, že údajné spiknutí představovalo vážnou hrozbu. Policie podle něj vyšetřuje napojení skupiny na teroristy v Pákistánu. Všichni zatčení až na jednoho jsou Pákistánci, kteří se do Británie dostali na studentská víza. Předtím měli někteří podstoupit výcvik v táborech radikálních islamistů.

Podle listu představují studentská víza pro bezpečnostní úřady noční můru. V zemi je v současnosti na 330 000 zahraničních studentů, 10 000 víz je každoročně udělováno zájemcům z Pákistánu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám