Hlavní obsah

Lidovci se na klubu pohádali, Kalousek prý urážel, Čunek odcházel

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vztahy mezi lidovci Jiřím Čunkem a Miroslavem Kalouskem se ještě zhoršily poté, co se ministr financí vzepřel rozhodnutí Celostátní konference KDU-ČSL. Předseda křesťanských demokratů Jiří Čunek v úterý předčasně odešel z jednání klubu lidoveckých poslanců. Zdůvodnil to tím, že ministr financí Kalousek urážel jednoho z účastníků jednání.

Článek

Předseda strany se pak na výzvu poslanců vrátil a novinářům sdělil, že Kalousek usiluje o udržení u moci.

Kalousek řekl řediteli odboru ministerstva pro místní rozvoj Jaroslavu Orlovi, který je s Kalouskem v dlouhodobém sporu, že nemá na schůzce co dělat a že má "vypadnout". Nato Čunek místnost opustil s tím, že nebude na zasedání, kde se urážejí lidé.

"Na poslanecký klub se dostavily osoby, které na zasedání poslaneckého klubu nemají co dělat, protože například ředitel na ministerstvu má pracovat na ministerstvu a nemá co dělat na klubu a já jsem ve vší slušnosti požádal, ať vypadnou, a pan předseda se tím cítil dotčen," řekl Kalousek.

Kalousek také nesouhlasí s výsledkem pondělní celostátní konference, která rozhodla, že se strana nebude účastnit sestavování překlenovací vlády. Dohodu o nové vládě v neděli podepsal i Čunek. Ministr financí řekl, že je "loajální ke svému předsedovi". "Jsem loajální svému předsedovi, a proto budu podporovat dohodu, kterou podepsal," řekl novinářům Kalousek a dodal, že podpořit hodlá dohodu o úřednické vládě.

Bursík věří, že lidovci změní názor na úřednickou vláduVideo: ČTK

Bursík věří, že lidovci změní názor na úřednickou vládu (Zdroj: Stream)

Předseda lidovců se nakonec na výzvu ostatních poslanců vrátil. Novinářům sdělil, že rozhodnutí celostátní konference strany dál platí, nemění na tom nic, že Kalousek říká něco jiného. "Kalousek je ten, který se chce mermomocí udržet u moci," dodal Čunek.

Podle Čunka nemůže klub rozhodnutí členů nijak zvrátit, i když se vedení strany na jednáních podílelo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám