Hlavní obsah

Lidovci a zelení požadují nové jednání o vládě

Novinky, ČTK, JIří Ovčáček, Jaroslav Soukup, Oldřich Danda
Praha
Aktualizováno

Strany v úterý jednají o dalším osudu dohody o vzniku překlenovací úřednické vlády. Poslanecký klub KDU-ČSL rozhodl těsnou většinou hlasů, že v duchu pondělního rozhodnutí celostátní konference strany budou požadovat nová jednání o vládě. V tomto případě se k sestavování vlády podle vyjádření předsedy SZ Martina Bursíka vrátí i zelení.

Bursík věří, že lidovci změní názor na úřednickou vláduVideo: ČTK

 
Článek

Zatímco lidovci a zelení v pondělí dali od nové vlády ruce pryč, ČSSD na dohodě o jejím vytvoření zatím trvá. Dohodu posvětila v pondělí večer také Výkonná rada ODS. [celá zpráva]

Šéf lidovců Jiří Čunek již před jednáním poslaneckého klubu v úterý dopoledne avizoval, že klub nemůže změnit rozhodnutí celostátní konference. Ta se v pondělí usnesla, že se lidovci nebudou podílet na sestavování překlenovací nestranické vlády.

Pro podporu dohody mezi ODS, SZ, KDU-ČSL a ČSSD o sestavení úřednické vlády zvedli ruku ministr financí Miroslav Kalousek, ministryně obrany Vlasta Parkanová, předseda lidoveckého klubu poslanců Pavel Severa a Ladislav Šustr z devíti přítomných.  

Jednání zahájí Severa

Kalouskovi se ani nepodařilo prosadit vyměnit vyjednavače, mezi nimi i Čunka. Poté sdělil Právu, že v předčasných volbách nebude usilovat o místo na kandidátce KDU-ČSL. [celá zpráva]

Rozhodnutí je podle Severy v duchu usnesení celostátní konference. Poslanec řekl, že KDU-ČSL bude dála vyjednávat se sněmovními demokratickými stranami ODS, SZ, ČSSD o nové vládě, sám bude údajně iniciovat schůzku s předsedy jejich poslaneckých klubů.

Jednání klubu doprovodil i incident, po němž Čunek zasedání opustil proto, že Miroslav Kalousek prý urážel jednoho z účastníků. [celá zpráva]

V interpretaci usnesení klubu se ale Severa liší například od místopředsedkyně klubu Michaely Šojdrové. Ta řekla, že usnesení je podle ní v souladu s pondělním rozhodnutím celostátní konference a neznamená, že by nyní lidovci vyvolávali jednání. "Chceme přispět k dohodě, nikoli vyvolávat jednání," uvedla s tím, že sama pro usnesení hlasovala.

Klub podle usnesení "považuje za nezbytné hledat řešení současné politické situace a najít s ostatními demokratickými politickými stranami shodu a poslanci KDU-ČSL jsou připraveni k tomuto jednání konstruktivně přispět".

Zelení doufají, že se lidovci vrátí k jednání

Poté, co od dohody čtyř stran širší vedení lidovců ustoupilo, zpochybnili ji i zelení. S úplným distancováním od dohody ovšem čekali až na úterní rozhodnutí poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Zelení v pondělí prohlásili, že nechtějí asistovat bez lidovců velké koalici ODS a ČSSD. Jsou ale připraveni se projektu účastnit.

Bursík věří, že lidovci změní názor na úřednickou vláduVideo: ČTK

Bursík věří, že lidovci změní názor na úřednickou vládu  Zdroj: Stream.cz

Dohoda je čestný kompromis, tvrdí ČSSD

„Nevidíme důvod nepokračovat v těch věcech tak, jak byly dohodnuty onou dohodou, která byla podepsána předsedy všech čtyř politických stran v neděli pozdě večer. Na půdorysu této dohody se chceme pohybovat. Myslíme si, že je to dobré, čestné, kompromisní a rychlé řešení vládní krize,“ řekl novinářům šéf ČSSD Jiří Paroubek po dopoledním jednání grémia strany v Lidovém domě.

Na dotaz, zda by ČSSD šla i do velké koalice s ODS, kdyby skutečně nakonec dali lidovci a zelení nové vládě vale, pak řekl: „Myslím, že je to předčasné. ODS v tuto chvíli jedná se svými koaličními partnery“. 

„Máme zájem na rychlém řešení krize, na rychlém vytvoření úřednické vlády, předčasných volbách, na dohodě na nich, máme zájme na tom, aby tato vláda skončila 9. května,“ doplnil Paroubek.

S koalicí podle něj už nebude ČSSD jednat. „Pro nás ta jednání skončila v neděli, tady jde jenom o to doladit smluvní dokumenty,“ řekl.

Paroubek, ačkoliv minulý týden hrozil, že si bude stěžovat prezidentovi Václavu Klausovi, se na Hrad nechystá. „Myslím, že to je předčasné, myslím, že se ta dohoda podaří,“ míní. Dodal, že o aktuální situaci Klause zpraví telefonicky. Šéf ČSSD přitom situaci konzultuje s premiérem Mirkem Topolánkem (ODS). Uvedl, že není vyloučeno, že se dnes setkají. „Jsme v telefonickém spojení,“ doplnil.

Reklama

Související články

Selhali jste, napsal Mirek v SMS Jiřímu

Přestože se předseda ODS Mirek Topolánek snažil v pondělí reagovat na názorový veletoč KDU-ČSL v souvislosti s dohodou o překlenovací vládě a předčasných...

Výběr článků

Načítám