Hlavní obsah

S espézetkou na věčné časy, navrhuje ministerstvo

– Praha
Novinky, Tomáš Holý

Ministerstvo dopravy navrhuje zásadní změny se státními poznávacími značkami. Úřad totiž připravuje novelu, která by umožnila přenositelnost jedné SPZ z vozu na vůz. Řidiči by si tak mohli vystačit s jednou SPZ po celý život. Novinkám to potvrdil mluvčí ministerstva Martin Kupka.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Článek

„Chceme, aby návrh opustil ministerstvo do šesti měsíců. Novela by umožnila model jaký je v Rakousku či Německu, tedy SPZ by byla přenositelná z vozu na vůz,“ řekl Kupka. Podle něj by se tak i výrazně ušetřilo.

Úřad kvůli těmto plánům připravuje novelu zákona č. 56 z roku 2001 o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Kupka potvrdil, že na tento návrh jsou již kladné ohlasy. Navíc ministerstvo připravuje další změny na poli SPZ. Nová vyhláška, která by mohla vstoupit v platnost do letošního podzimu by umožnila získání třetího kusu SPZ.

Jestliže by například řidič přišel o jednu ze dvou částí SPZ, nemusel by žádat o vydání úplně nové značky, jako je tomu doposud, ale úřady by mu vydaly pouze náhradní díl stávající SPZ. Podle Kupky by se tím ušetřila zejména administrace.

Reklama

Výběr článků

Načítám