Hlavní obsah

Paroubek požaduje, aby Langer odešel

Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté budou do konce předsednictví ČR v EU tolerovat vládu v demisi, kladou si však podmínky. V neděli to uvedl na tiskové konferenci předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten totiž požaduje, aby byl mimo jiné odvolán ministr vnitra Ivan Langer. Uvedl, že by se tak mělo stát mimo jiné proto, aby před volbami nepřipravil na ministerstvu kompromitující materiál podobný takzvané Kubiceho zprávě, která se objevila několik dnů před sněmovními volbami v roce 2006.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek

Článek

Mezi ministry, kteří by mohli odejít, jmenoval Paroubek vicepremiéry Martina Bursíka (SZ), Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL) a ministra školství Ondřeje Lišku (SZ). Už dříve ale řekl, že u nich je ČSSD ochotna ustoupit. V České telecizi řekl, že o těcht jménech je možné ještě debatovat.

V diskusním pořadu TV Prima Paroubek řekl, že Langer by vůbec neměl dostat pověření do vlády, která by ČR měla vést do konce června. "Pokud tam bude, měla by vláda skončit během dvou tří týdnů," řekl Paroubek.

Volby v říjnu

Nejbližším termínem pro předčasné volby je podle Paroubka říjen, vychází přitom z lhůt pro přípravu voleb, které většinou trvají pět měsíců. ODS trvá na září, podobně se vyjádřil i KSČM.

Podle předsedy poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře jsou ale spory o to, zda v září nebo v říjnu nepodstatné. "Není to věc, o kterou bychom se měli hádat," řekl Tluchoř.

Paroubek na tiskové konferenci také komentoval v sobotu zveřejněné video občanských demokratů, kteří v minutovém klipu srovnávají pád vlády s Mnichovskou dohodou v roce 1938 či vpádem sovětských vojsk do ČSR v roce 1968.[celá zpráva]

Předseda ČSSD tento počin označil za trapnost. Podle něj Mirek Topolánek hledá nepřítele všude kromě vlastních řad.

Průzkum: Češi jsou spokojeni s vyslovením nedůvěry

Na tiskové konferenci byl také představen aktuální průzkum u agentury STEM. Sociální demokraté v něm chtěli zjistit, jak jsou Češi spokojeni s vyslovením nedůvěry vládě. Na 56 procent respondentů je podle STEMu s pádem vlády spokojeno.

Dvě třetiny populace souhlasí podle průzkumu se vznikem vlády úředníků či odborníků. Tři čtvrtiny se vyslovili pro odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké a 63 procent respondentů průzkumu, na kterém se podílelo celkem 1065 dotazovaných, souhlasí s ČSSD, že by měl být odvolán ministr vnitra Langer.

Tři čtvrtiny voličů si přejí předčasné volby, šanci skládat vládu by neměl premiér v demisi Mirek Topolánek podle 60 procent lidí, citovat Paroubek výsledky průzkumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám