Hlavní obsah

Paroubek 101 hlasů shánět nebude, chce úřednickou vládu

Novinky, Jaroslav Soukup, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Šéf ČSSD Jiří Paroubek v reakci na vyjádření prezidenta Václava Klause ohledně postupu při sestavování nové vlády vyloučil, že by se snažil sehnat 101 podpisů, které hlava státu dala jako jednu z podmínek vzniku nové vlády.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek

Článek

"Pro kohokoliv bude velmi složité prezidentovy podmínky splnit," řekl Paroubek. Dodal, že on sám se o sestavení vlády pokoušet nebude. Na dotaz, zda je za současného rozložení sil ve Sněmovně vůbec reálné, aby někdo prezidentovi požadovaných 101 podpisů přinesl, Paroubek řekl, že by to "bylo rovno zázraku".

Paroubek zopakoval svůj návrh, že ČSSD nechá Topolánkovu vládu u moci do konce evropského předsednictví, či do voleb do Evropského parlamentu. Poté by podle jeho slov měl nastoupit úřednický kabinet s průřezovou podporou všech stran.

„Ty dva měsíce by nemusely nikomu vadit. Teď přepřahat bych nepovažoval za rozumné,“ argumentoval pak Paroubek proč chce, aby měl Topolánkův kabinet možnost dokončit předsednictví aspoň do červnových eurovoleb. 

Na na nové volby by dle Paroubka mohlo dojít například v říjnu. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám