Hlavní obsah

Pražský soud chce dál stíhat katarského prince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud bude zřejmě dál stíhat katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, který byl v Česku nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami. Princ byl vydán do Kataru, kde byl vyšetřován. Země ale jeho stíhání zastavila. Z dokumentu, který Katar do ČR poslal, plyne, že Katar prince vůbec neobvinil.

Článek

"Definitivní rozhodnutí je nyní na soudci, ale je pravděpodobné, že budeme v trestním stíhání pokračovat," uvedl mluvčí soudu Petr Kulawiak.

Jelikož se Katar rozhodl ve stíhání nepokračovat, otevřel tím podle něj cestu pro postup české justice.

Člen katarské královské rodiny Sání byl v létě 2005 Obvodním soudem pro Prahu 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení. [celá zpráva] Soud vynesl verdikt přesto, že tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru. [celá zpráva]

Pražské obecné soudy konstatovaly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit.

Sání odcestoval do Kataru, který ho držel ve vazbě, pak ale stíhání zastavil. Zdůvodnění měl poslat do ČR, ale otálel s tím. Učinil tak teprve poté, co české ministerstvo spravedlnosti poslalo několik nót.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám