Hlavní obsah

Izrael stahuje vojsko z Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelská armáda v neděli odpoledne oznámila, že z palestinského pásma Gazy začala stahovat své vojáky. Informuje o tom agentura AP. Izraelské velení ale neupřesnilo, kolik vojáků pásmo Gazy opustí. Oznámení o stahování izraelské armády přišlo krátce poté, co palestinské militantní hnutí Hamas vyhlásilo příměří.

Foto: Reuters

Izraelští vojáci opouští pásmo Gazy.

Článek

Izraelská televize Channel 10 odvysílala záběry, jak Gazu opouštějí izraelské tanky a příslušníci pěchoty míří k izraelské hranici. Izrael vyhlásil jednostranné zastavení bojů s platností od nedělních 01:00 středoevropského času.

"Hamás a (další palestinské) frakce oznamují příměří v Gaze, které začíná okamžitě, a dávají Izraeli týden, aby se stáhnul," řekl předák Hamásu Ajmán Tahá, který v Káhiře jednal o egyptském návrhu na příměří. Zároveň vyzval Izrael, aby otevřel hranice pásma Gazy a umožnil přísun potravin a další humanitární pomoci palestinským civilistům.

Palestinci v pásmu Gazy prohledávají sutiny po izraelském bombardování.foto: ČTK/AP

Mluvčí izraelské vlády Mark Regev o několik hodin dříve odmítl výzvy OSN ke stanovení časového harmonogramu stahování izraelských jednotek z Gazy. "Dokud existuje nebezpečí, že Hamás úmyslně maří příměří a my budeme muset obnovit ofenzivu, musíme být se stahováním jednotek zdrženliví," řekl. "Pokud příměří vydrží, můžeme začít odcházet," dodal.

K násilí docházelo i v neděli

K odchodu Izraelců z Gazy vyzval i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. "Příměří (vyhlášené Izraelem) je důležité a potřebné, ale nedostatečné," řekl. "Je třeba, aby se Izrael zcela stáhl z Gazy a otevřel hraniční přechody, aby umožnil přísun pomoci pro palestinské obyvatelstvo Gazy," dodal.

Přes vyhlášení jednostranného příměří vypukly v neděli ráno v pásmu Gazy znovu násilnosti. Izraelské letectvo zaútočilo na severu pásma na ozbrojence Hamásu, kteří odpálili pět raket na město Sderot v jižním Izraeli.

Na jiném místě pásma napadli ozbrojenci Hamásu ručními zbraněmi izraelskou hlídku, ta palbu opětovala. V jižní části enklávy si střety vyžádaly první oběť po oficiálním zastavení bojů, když zde podle palestinských lékařských zdrojů izraelští vojáci zastřelili jednoho civilistu.

Uzavření příměří by mohlo po 22 dnech ukončit nejrozsáhlejší izraelskou vojenskou akci v pásmu Gazy. Izraelský premiér Ehud Olmert ale upozornil, že příměří je velmi křehké. "Musí se minutu po minutě, hodinu po hodině znovu přehodnocovat," řekl podle agentury DPA. Varoval také, že Izrael je připraven znovu zahájit ofenzivu, pokud násilnosti ze strany Hamásu neustanou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám