Hlavní obsah

Mráz v Liberci má na svědomí prvního bezdomovce

Právo, sil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

První lidský život si v noci na pondělí vyžádal mráz v Liberci. Na tramvajové zastávce byl v pondělí ve tři hodiny ráno nalezen bez známek života 57letý bezdomovec. Soudní pitva potvrdila, že příčinou smrti bylo silné podchlazení spojené a konzumací alkoholu.

Článek

Na webových stránkách policie to uvedla liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková. „Soudní pitva provedená v jablonecké nemocnici soudním lékařem nezjistila žádné hrubé násilí na těle zemřelého,“ konstatovala Suchánková.

Totožnost mrtvého kriminalisté zjistili podle daktyloskopických otisků prstů.

Podle mluvčí liberecké městské policie Daniely Buškové vyjížděli také strážníci k několika případům bezdomovců, kteří se pohybovali opilí buď ve veřejných halách, nebo se snažili mráz přečkat někde v závětří domů či garáží.

Lidé bez domova se schovávají, kde mohou

O víkendu například přivolala obyvatelka jednoho z domů v liberecké ulici Letná strážníky k bezdomovci, který seděl na zemi u garáží. „Žena volala, protože měla o muže strach. Zároveň nám sdělila, že mu darovala deku a zjistila, že v městské ubytovně na okraji Liberce v Kateřinkách, kterou spravuje občanské sdružení Naděje, je 6 volných míst pro bezdomovce,“ pokračovala mluvčí strážníků.

Převoz do ubytovny ale muž, jenž měl podle strážníků trvalý pobyt v Karviné, odmítl. „Strážníkům řekl, že žádnou pomoc nepotřebuje a že v sobotu odjíždí do Prahy,“ dodala Bušková.

V neděli dopoledne pak lidé přivolali strážníky na pomoc na třídu Dr. Milady Horákové, kde seděl polonahý bezdomovec na chodníku. „Hlídka muže vyzvala aby se dooblékl, což ihned učinil a odešel,“ uzavřela Bušková.

Liberečtí bezdomovci mají možnost ubytování na dvou místech ve městě. Jedním je azylový dům Speramus přímo v centru města, který je ale v mrazivém počasí zcela zaplněn. „Máme 25 míst a všechna jsou obsazena. Případní zájemci ale mají ještě možnost ubytování v noclehárně v Kateřinkách,“ řekl Právu ředitel Speramu Robert Prade. Tam je k dispozici dalších šest lůžek a stále mají ještě některá neobsazená.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám