Hlavní obsah

Italská města jsou pod vodou, čtyři lidé už zemřeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM
Aktualizováno

Už čtyři lidské životy si vyžádaly záplavy, které v důsledku prudkých lijáků postihly v posledních dnech téměř celou Itálii. V Římě byl vyhlášen nouzový stav, hrozí, že se z břehů vylije řeka Tibera. Hladina řeky je pět metrů nad normálním stavem, nejvýše za posledních 40 let.

Článek

Úřady evakuují kočovné tábory, které jsou postaveny kolem břehů. Přesto se jedna žena utopila. Přítok Tibery Aniene se už z břehů vylil, takže některé římské ulice musely být uzavřeny a evakuovány byly stovky lidí.

Další tři lidé zemřeli v Kalábrii. Jeden se utopil, jednoho zabil strom, další přišel o život při autonehodě způsobené bouří, oznámila podle agentury AP policie v Reggio di Calabria.

Itálii už několik dní sužují prudké lijáky a také silný vítr.

Přehrada na řece Tibeře upouští co největší množství vody.foto: Reuters

Voda zabila i 800 psů

Rozvodněná řeka Petrace zaplavila i psí útulek u města Reggio di Calabria na jihu země. Pohřešuje se 800 psů, zřejmě všichni uhynuli. V útulku bylo přes 1000 zvířat. Záchranáři jich dostali včas do bezpečí 270. Poté již pozemek zaplavila voda.

Lijáky výrazně narušily dopravu v Miláně, voda znovu zalila náměstí svatého Marka v Benátkách, potíže s dopravou zažila i sicilská metropole Palermo.

Na Sicílii musely záchranné čety pomoci skupině skautů, které špatné počasí uvěznilo na svazích Etny.

Bazilika svatého Petra v Římě nad rozvodněnou řekou. Hladina se zvedla místy až o pět metrů.foto: Reuters/Max Rossi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám