Hlavní obsah

OBRAZEM: Sníh způsobí problémy v Itálii a v Rakousku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytrvalé sněžení v Alpách a bouře na jihu Itálie způsobily ve čtvrtek chaos v dopravě Rakousku, Švýcarsku a Itálii. Některé alpská údolí v Rakousku jsou odříznuta od světa a ve Švýcarsku varují před nebezpečím lavin. Sníh však napadl i na jihu USA. Chumelilo i v New Orlenas.

Článek

Ráno místního času hustě sněžilo v Baton Rouge i v New Orleans, tedy v oblastech, kde se sníh běžně neobjevuje, uvádí CNN. Pro obyvatele ale představoval především zpestření života, protože silnice nebyly namrzlé.

Části Korutan sníh odřízl

To v alpských oblastech Rakouska, Itálie a Švýcarska způsobil sníh značné problémy. V horské části rakouských Korutan ho napadl během noci na čtvrtek až metr. Údolí Gailtal v Korutanech je od světa odříznuto od půlnoci, kdy musela být pro nebezpečí lavin uzavřena jediná přístupová silnice. Také Lesachtal zůstal odříznut od světa. Plöcknerský průsmyk zůstává až k italské hranici uzavřen.

Sněžení ani dopoledne neustalo a meteorologové čekají, že do večera bude v oblasti až 150 centimetrů nového sněhu. V okrese Spittal byla přerušena veškerá železniční i autobusová doprava a žáci dostali volno. V oblastech je nutné používat sněhové řetězy.

:.Tramvaj projíždí zasněženým Bernem. foto: Reuters/Stefan Wermuth

Nebývala sněhová nadílka ve Švýcarsku

Také ve švýcarských Alpách napadl už metr sněhu a sněží i v nížinách, kde leží na tuto dobu neobvykle silná až 20 centimetrů vysoká vrstva sněhu. V jižním kantonu Ticino naměřili v nížinách až 50 centimetrů. Mnoho oblastí včetně Davosu už vyhlásilo čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové škály.

Komplikace se sněhem hlásí i Itálie. Sněžení způsobuje v severních regionech Ligurie, Friulsko a Jižní Tyroly/Horní Adiže značné problémy v dopravě. Italské ministerstvo vnitra vyzvalo obyvatele severní části země, aby nevyjížděli. V okolí Tridentu vyhlásily školy mimořádné prázdniny, milánská letiště Linate a Malpensa mají velká zpoždění s odbavováním letů.

:.Hladina Tibery v Římě oproti normálu začně stoupla.foto: ČTK/AP

Itálie čelí lokálním záplavám

Jižní a střední Itálii naproti tomu sužují přívalové deště. V Římě a okolní provincii Latium vyvolala bouře s krupobitím dopravní chaos. Řeka Tibera vystoupila v Umbrii z břehů. V Monterotondo u Říma zahynula ve svém autě jedna žena. Uvízla v tunelu zaplaveném vodou a v autě se utopila. V Benátkách, postižených nedávno "vysokou vodou", vyhlásily ve čtvrtek úřady opět nebezpečí povodně. Pod vodou je i náměstí sv. Marka.

Kvůli vichřici musely být zastaveny lodní trajekty na italské ostrovy. V Palermu na Sicílii došlo k záplavám v nižších polohách, hasiči museli zachraňovat řadu řidičů uvízlých v zaplavených autech.

:.Benátské náměstí svatého Marka je opět pod vodou. foto: ČTK/AP

Reklama

Výběr článků

Načítám