Hlavní obsah

Krize si došlápla i na Sony, propustí tisíce lidí

Novinky, toh

Slabé zisky si vybírají další oběti mezi nadnárodními společnostmi. Elektronický gigant Sony oznámil, že propustí osm tisíc lidí. To je pět procent jeho pracovní síly. V úterý o tom informovala BBC.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Článek

Společnost zatím neuvedla, jakých zemí se propouštění konkrétně dotkne. Jisté však je, že stejně jako u mnoho jiných firem se Sony musí vypořádat s nižšími prodeji, které vyvolává zpomalující se světová ekonomika.

Japonská společnost s oznámením přišla poté, co země revidovala údaje o svém hospodářském růstu. Podle úřadů je recese hlubší, než se původně předpokládalo. Ve třetím čtvrtletí HDP klesl o půl procenta, předběžná zpráva hovořila o desetině procenta.

Sony kromě propouštění počítá i s úsporami okolo 1,1 miliardy dolarů (asi 22 miliard korun). Peníze chce ušetřit tím, že sníží počet továren o deset procent. Firma chce méně vydat také na investicích. Ty totiž ořeže až o třicet procent.

Již před několika dny oznámil těžký zásah i konkurenční Panasonic. Firma přehodnotila svůj výhled pro letošní rok. Odhad zisku snížila o devadesát procent. Za účetní rok, který končí Panasonicu v březnu, si původně plánovala zisk 310 miliard jenů, nyní už jen 30 miliard jenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám