Hlavní obsah

VIDEO: Těžkooděnci čekali na neonacisty v Židovském Městě, ti se tam neodvážili

PRAHA
Aktualizováno

Pražská policie v pondělí večer doslova obsadila Židovské Město v Praze. Měli se zde sejít neonacisté v souvislosti se 70. výročím nacistického pogromu proti židům na území tehdejší Třetí říše, tzv. křišťálovou nocí. Ke střetům ale nedošlo, na místo dorazila pouze asi dvacítka neonacistů, která záhy místo opustila a vydala se směrem do centra. Právu to potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Článek

"Naši protiextrémističtí specialisté získali indicie o tom, že do Starého Města míří desítky neonacistů. Přijali jsme kvůli tomu příslušná bezpečnostní opatření," řekl Právu Hulan s tím, že na případný zápas byli připraveni policejní těžkooděnci.

Ulice hlídaly desítky policistů. Neonacisté dorazili v počtu asi 20 lidí a hned se vydali směrem do centra. Jejich pohyb policie monitoruje. "Slyšel jsem od policie o tom, že se něco chystá. Zatím víc nevím," řekl Právu na ulici rabín Karol Sidon, kterého doprovázel policejní ochránce.

Všechny vstupy k židovské části Starého města policie hlídala. Na místě bylo asi osm dodávek s těžkooděnci. Podle jednoho z kriminalistů police očekávala příchod asi 50 neonacistů.

Ke střetům s policí v Josefově a na jiných místech Prahy došlo i minulý rok. Policie tam zadržela stovky lidí.

Křišťálová noc

Označení pro protižidovský pogrom v Německu v noci z 9. na 10. listopadu 1938. Davy po celém Německu vzaly útokem na 1400 židovských domů, obchodů a synagog. Zemřely při tom desítky lidí, většinou se zmiňuje asi stovka. Tisíce Židů skončily následně v koncentračních táborech.

Záminkou k pogromu byl atentát Žida Herschela Grynszpana na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži Ernsta von Ratha.

Před 70 lety byly na území Třetí říše vypalovány synagogy, ničeny židovské památky i majetek a několik desítek židů bylo zavražděno.

Reklama

Výběr článků

Načítám