Hlavní obsah

Betancourtová byla osvobozena za cenu válečného zločinu

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTA

Kolumbijská armáda použila při nedávné akci na osvobození zajatců levicových povstalců emblém Červeného kříže, čímž se de facto dopustila válečného zločinu. Uvedla to ve středu americká stanice CNN s odkazem na Kolumbií zatajené fotografie a videozáznam.

Foto: John Vizcaino, Reuters

Ingrid Betancourtová s dalšími osvobozenými zajatci na letišti v Bogotě.

Článek

Materiály měl CNN ukázat nejmenovaný zdroj z kolumbijské armády, který se je snažil prodat, což stanice odmítla.

Tři fotografie, na níž jsou vojenští zpravodajci, měly být pořízeny krátce před zahájením záchranné mise, jež počátkem července ukončila dlouholetá věznění 15 lidí, kteří byli v zajetí Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Mezi osvobozenými byla i Francouzka Ingrid Betancourtová, někdejší uchazečka o prezidentský úřad v Kolumbii.

Akce byla nepochybně ranou pro jednotky FARC, které v předchozích týdnech ztratily hned několik velitelů. Armáda, jež zajatce vysvobodila mistrným trikem, za pomocí infiltrace povstaleckého prostředí a narušením komunikačního systému rebelů, byla oslavovaná.

CNN teď tvrdí, že se při akci mohl udát válečný zločin. Tak alespoň definuje Ženevská konvence a mezinárodní právo použití symbolů mezinárodně uznávaných humanitárních organizací. Na materiálech, které měla CNN k dispozici, mají údajně kolumbijští vojáci na uniformách logo Mezinárodního červeného kříže.

:. Srovnání snímku z videozáznamu zachycujícího část emblému Červeného kříže se skutečným logem organizace. Foto: CNN/ICRC

Podle Ženevské konvence je zneužití loga válečným zločinem

"Konvence jsou striktní, co se týče používání toho symbolu, vzhledem k tomu, co představuje: nestrannost a neutralitu. Existují obavy, že jakékoliv zneužití symbolu by oslabilo neutrální status Červeného kříže a organizaci jako takovou,“ řekl právník Mark Ellis, ředitel Mezinárodní vězeňské asociace.

Co je na fotkách a na videu:
CNN uvedla, že fotografie nesou razítko s datem 2. července. Zachycují přistávací prostor v džungli poblíž zemědělského stavení. Na jedné z fotografií pózuje u helikoptéry asi 15 členů kolumbijské vojenské rozvědky. Jeden z nich má u pasu zástěru s logem, který nosí zaměstnanci Červeného kříže.
Tentýž muž stojí na dalším snímku ve dveřích záchranného vrtulníku. Lze ho spatřit i na sestříhaném videu, které zveřejnilo kolumbijské ministerstvo obrany dva dny po osvobození rukojmích. Na záznamu stojí vedle povstaleckých velitelů, kteří byli při akci chyceni.
Na fotkách je možné zahlédnout rozmazanou část kříže červené barvy, část dvou černých kruhů, jež kříž obepínají, a písmena EVE z nápisu Comite International Geneve. Na videu nejsou na oděvu žádné symboly patrné.
Nezveřejněné video podle CNN odhaluje na vrtulníku také emblém o velikosti zhruba jednoho metru čtverečního s nápisem ve španělštině: "Mision Internacional Humanitaria“ a logem. Na oficiálním tři a půl minuty dlouhém videu toto chybí. Druhý záznam ukazuje, jak jsou emblémy strhány a spáleny.
Stanice uvádí, že emblém z neoficiálního záznamu je shodný s logem MIH, nevládní organizace se sídlem v Barceloně. CNN tvrdí, že ačkoliv je registrovaná u španělského ministerstva vnitra, webové stránky organizace jsou plné gramatických chyb a kontaktní telefonní číslo je 000000000. Stanici se nepodařilo s organizací spojit.
Další fotky podle CNN naznačují, že zařízení použitá při misi nebyla dostatečně maskovaná. Dva vojenské vrtulníky Mi-17 byly přebarveny na bílou a oranžovou, pancéřované panely na vnější straně kokpitu ale odstraněny nebyly.
Na jiném snímku mají piloti nasazené sice přebarvené, ale očividně vojenské přilby. Ty navíc nikdo nezbavil předních upevnění pro brýle na noční vidění.

Mluvčí Červeného kříže v Bogotě řekl, že se organizace záchranné mise neúčastnila. Nemohl ani potvrdit, že při akci bylo použito logo nebo emblém s červeným křížem.

Použití symbolů při akci z 2. července kategoricky odmítl kolumbijský prezident Alvaro Uribe. Armáda uvedla, že všechna loga a emblémy použité při operaci byly smyšlené a žádné registrované symboly použity nebyly.

Ženevská konvence a Červený kříž

:: Ženevská konvence a mezinárodní právo vymezují hranice mezi válčícími a neutrálními stranami a civilisty a stanovuje práva a odpovědnosti jednotlivých aktérů.

:: Mezinárodní federace červeného kříže, Červený kříž a Červený půlměsíc jsou ve světě respektované organizace, zvláště za jejich práci ve válečných oblastech. Jsou přísně neutrální, což zaručuje schopnost pomáhat na obou stranách konfliktu.

:: Zneužití emblému Červeného kříže zmiňují články 37, 38 a 85 prvního dodatkového protokolu Ženevské konvence, mezinárodních válečných pravidel. Články zakazují "fingování chráněného statutu použitím... emblémů“ neutrálních stran a uvádějí, že zneužití je považováno za porušení mezinárodního práva, které se vymezuje jako válečný zločin.

:: Kolumbie konvenci podepsala v roce 1949.

Na tiskové konferenci přenášené živě státní televizí se na dálku zeptal Ingrid Betancourtové, zda na helikoptéře zahlédla nějaké emblémy. Betancourtová odpověděla, že nikoliv a že ji jejich absence, stejně jako ostatní rukojmí, zmátla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám