Hlavní obsah

Desetitisíce domácností jsou už třetí den bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Po středeční bouři je stále bez elektřiny už třetí den asi 29 000 zákazníků společnosti ČEZ. Ve čtvrtek večer to bylo 48 000 domácností a firem. Během pátku by měly být všechny poruchy odstraněny. Bez proudu jsou nyní domácnosti především na Svitavsku, Čáslavsku a Žďársku.

Foto: Alexandra Mlejnková, Právo

Bouřka nejvíce ničila na Vysočině a ve východních Čechách.

Článek

"Podařilo se obnovit dodávky zákazníkům v oblasti severní Moravy," sdělila mluvčí ČEZu Ivana Vejvodová.

Podle ní je možné, že se v průběhu víkendu objeví další místa, kde nejde proud, o nichž firma zatím neví. Lidé první prázdninový víkend přijedou na chaty a zjistí, že tam mají vedení přerušené.

Ze stejného důvodu čekají zvýšený počet nahlášených škod po středeční bouřce i pojišťovny. Ty je nyní odhadují na zhruba 200 miliónů korun.

Ve středu bylo bez proudu 750 000 zákazníků. ČEZ vyhlásil v sedm hodin večer kalamitní stav. Na dráty s napětím padaly stromy. Bouřka přerušila na pěti místech vedení velmi vysokého napětí. Na vysokém napětí zaznamenala firma dokonce 364 poruch.

Kalamitní stav v pátek ráno platil v Čechách, na Moravě byl odvolán.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Při středeční bouři zahynula žena

Středeční bouře si vyžádala jeden lidský život. Po pádu stromu ve Svitavách zahynula sedmačtyřicetiletá žena. Novinkám to řekl operační důstojník svitavské...

Výběr článků

Načítám