Hlavní obsah

VIDEO: Šílenec ubodal v centru Tokia sedm lidí, cítil se unaven životem

ČTK, BBC, aš, Novinky, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO
Aktualizováno

Sedm lidí ubodal v neděli brzo ráno Japonec v obchodní čtvrti Tokia Akihabara. Dalších deset osob nožem zranil. Na místě vražedného řádění byl zadržen pětadvacetiletý Tomohiro Kato. Útok se odehrál v den sedmého výročí podobného masakru na tokijské základní škole v roce 2O01.

Článek

Mluvčí tokijské policie Džiro Akagi potvrdil, že byl zadržen Kato. Uvedl i absurdní motiv mladého muže ze Šizuoky: "Podezřelý řekl, že přišel do Akihabary vraždit lidi. Pravil, že je zcela unaven životem."

:.Muž byl při svém útoku neuvěřitelně brutální.foto: Reuters

Loveckým nožem zabil Kato šest mužů a jednadvacetiletou ženu. Tři ze sedmi obětí ve věku 19, 47 a 74 let zemřely na místě činu na následky bodných ran nožem. Další lidé zemřeli na následky těžkých zranění v nemocnici. Zasahující záchranáři také museli ošetřit pět lidí s infarktem.

:.Japonská policie odvádí Tomohiru Kata, který zabíjel nožem v Akihabaře. Snímek pořídil kolemjdoucí. foto: ČTK/AP

Muž byl nepříčetný

Pětadvacetiletý muž se choval nepříčetně. Nejprve s pronajatou dodávkou vjel do davu lidí, kteří se chystali na nákupy. Pak vystoupil a začal zběsile bodat do lidí, kteří se bavili v Akihabaře u hracích strojů nebo si prohlíželi zboží.

V místních médiích se také objevily spekulace, že útočník byl gangster, člen obávané jakuzy, ale to policie nepotvrdila.

:. Zdravotníci u jedné z obětí útokufoto: ČTK/AP

Akihabara je centrem prodeje elektroniky v Tokiu. Nabízí ale také mnoho příležitostí ke hře video her.

Vlna útoků nožem otřásá Japonskem

Nejde o první podobný příklad, tento však měl nejtragičtější následky. V lednu 16letý student zranil dvěma kuchyňskými noži pět lidí v davu na zaplněné tokijské ulici s obchody. V březnu 20letý Japonec zaútočil na cestující na nádraží. Jednoho člověka zabil a sedm těžce zranil.

:.Policista zkoumá stopy na místě činufoto: Reuters

Nedělní útok se stal v den sedmého výročí masakru na základní škole Ikeba v Osace, kde mentálně postižený muž ubodal osm žáků. Dalších patnáct jich zranil. Pobodal i učitele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám