Hlavní obsah

Kráter ve Stromovce stavbu tunelu nezdrží, tvrdí Metrostav

Právo, če

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kráter, který vznikl ve Stromovce, by podle mluvčího Metrostavu Františka Poláka neměl prodloužit stavbu tunelů a nebude mít dopad ani na cenu. Navíc je prý Metrostav proti podobným událostem pojištěný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dělníci u provalené části louky nad raženým tunelem.

Článek

"V současné době se vyšetřuje, proč k tomu došlo a dělají se zajišťovací práce,“ uvedl Polák k úternímu propadu louky do rozestavěného tunelu.

Metrostav: to území je mizerné

Projektant nyní musí vymyslet postup, jak pokračovat. Metrostav věděl, že zrovna tato část a ještě několik dalších desítek metrů je nejsložitější. Proto se dělala podle geologického průzkumu injektáž.

"Věděli jsme, že je to území mizerné, ale to vedle bylo ještě mizernější,“ řekl. "Každý takový průzkum je prakticky hotový, až když je proražený tunel,“ řekl Polák na dotaz, zda geologové něco nepřehlédli.

Šlechtovka je v bezpečí

Vyskytly se i názory, že by holešovické radnici bývalo přišlo vhod, kdyby propad zničil vedlejší objekt Šlechtovy restaurace, s nímž si řadu let neví rady. Po dobu stavby tunelů ji Holešovice raději převedly zpátky na město. Polák ale takové hlasy striktně odmítá.

"Šlechtova restaurace je zabezpečená, té se stát nic nemůže,“ tvrdí. Ani obavy ekologů, že by po tomto propadu půdy mohla ražba tunelu pokračovat shora, nejsou prý na místě.

Také Metrostav ale uznává, že Stromovkou budou nyní často jezdit nákladní auta. "Nebude to ale tak strašné. Víme, že jde o Stromovku, a tak si dáme pozor,“ uvedl Polák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám