Hlavní obsah

Izrael odmítl nabídku Hamásu na půlroční příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael v pátek odmítl nabídku militantního palestinského hnutí Hamás na půlroční příměří. Podle Jeruzaléma chtějí radikálové, kteří ovládají pásmo Gazy, jen získat oddechový čas po bojích z minulých týdnů. Hamás požadoval výměnou za příměří, které by znamenalo konec ostřelování Izraele raketami Kásam, ukončení izraelských vojenských operací v pásmu.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Představitel Hamásu Mahmúd Zahar oznamuje v Káhiře nabídku uzavřít mír jen v pásmu Gazy.

Článek

Hamás ve čtvrtek ustoupil od původního požadavku, že by se příměří mělo týkat jak Gazy, tak i Západního břehu Jordánu. Egyptským vyjednavačům sdělil, že příměří z Gazy, by se mohlo Západní břeh rozšířit později.

Mluvčí izraelské vlády David Baker omítl i tento posun v nabídce s tím, že příměří má Hamásu umožnit se „přeskupit a přezbrojit“. Dodal, že Izrael bude pokračovat v ochraně všech svých obyvatel.

Situace v Gaze je po několika týdnech bojích kritická, protože Izrael omezil do dodávky paliv pásma a OSN zastavila distribuci humanitární pomoci, protože nemá benzín na rozvoz.

V pátek byli zastřeleni dva izraelští strážníci na Západním břehu Jordánu u města Tulkarm. Zabila je ozbrojená skupina, které pronikla do průmyslové zóny z palestinské strany ochranné bariéry a zahájila palbu na post strážných.

Reklama

Související témata:

Související články

OSN splnila hrozbu a pozastavila pomoc v Gaze

OSN pozastavila ve čtvrtek rozdělování potravinové v pásmu Gazy kvůli nedostatku pohonných hmot. Během dne varovala, že tento krok učiní, protože už nemá...

Výběr článků

Načítám