Hlavní obsah

Paroubek nedokázal využít Zemanův potenciál, řekl Škromach

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach si myslí, že současný šéf strany Jiří Paroubek nedokázal využít potenciál expremiéra Miloše Zemana ve prospěch sociální demokracie. Uvedl to v on-line chatu na Novinkách. Škromach navíc prozradil, že na podzim se bude rozhodovat, zda se pokusí získat křeslo předsedy ČSSD.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Zdeněk Škromach na on-line chatu

Článek

"Je škoda, že Jirka Paroubek nedokázal využít potenciál osobnosti Miloše Zemana ve prospěch ČSSD,“ míní místopředseda sociální demokracie. Škromach se narozdíl od Paroubka domnívá, že Zeman jako úspěšný premiér má právo se vyjadřovat k politické situaci.

"Pana Zemana si vážím, že dokázal dostat ČSSD dostat z politického suterénu až na vrchol politického nebe,“ uvedl na chatu.

Škromach také v jedné z odpovědí napsal, že se svého "šéfa“ nebojí. "Netrpím komplexem strachu z předsedů,“ uvedl. Podle něj by měla ČSSD nabízet i další tváře pro ty, kteří, jak uvedl, Paroubka "nemusí“.

:. Zdeněk Škromach na on-line chatufoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

ČSSD nemůže oslovovat jedním obličejem, chybí jí Buzková

"Trošku sociální demokracii dlouhodobě chybí výrazná tvář ženy - sociální demokratky, jakou bývala Petra Buzková,“ řekl Škromach Novinkám.

"Strana, která chce oslovovat 30, 40 procent voličů, nemůže oslovovat jedním obličejem, musí to být tým,“ doplnil.

Na téma nových tváří ČSSD ostatně místopředseda strany na chatu i zavtipkoval. Na otázku, kdy si nechá opět narůst knír, odpověděl: "Zatím pět ze šesti žen říká, že je to takto lepší, včetně mé ženy. A že vypadám mladší. A vzhledem k tomu, že Jirka Paroubek hledá nové a mladé tváře ČSSD, jsem opět ve hře!“

Humor Škromacha neopustil ani v případě dotazu, který mu vyčítal, že měl při volbě prezidenta fotit své kolegy, jak hlasují. "Já docela rád fotím a věřte, že jsem nefotil kdo a jak zvedá ruku. Naopak jsem byl kárán Jardou Tvrdíkem, že málo zvedám ruku,“ uvedl místopředseda strany.

Zváží kandidaturu na šéfa ČSSD

Příští rok na jaře se bude konat přímá volba předsedy ČSSD. Zdeněk Škromach připustil, že po krajských a senátních volbách, které se konají letos na podzim, by se mohl rozhodnout pro kandidaturu na nejvyšší post v sociální demokracii. A postavit se tak Paroubkovi. "Uvidíme na podzim,“ uvedl Škromach na dotaz, zda bude kandidovat na předsedu strany.

"Po volbách je možné začít uvažovat, zda je tady společenská poptávka uvnitř ČSSD, aby kdokoliv kandidoval, včetně mě,“ dodal pak na dotaz Novinek.

Sociální demokraté a komunisté oznámili, že chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka (ODS). Škromach na chatu potvrdil, že na tom ČSSD trvá. Přesný termín ale ještě není znám. "Přesnější termín bude dohadovat na zasedání poslaneckého klubu příští týden v úterý. Chceme, aby to splnilo svůj účel, to znamená, aby to pokud možno vládu oslabilo a pak ji to neposílilo například při schvalování smlouvy o umístění radaru,“ řekl Novinkám Škromach.

Reklama

Výběr článků

Načítám