Hlavní obsah

Klaus dal milost podnikateli s těsnými vztahy s ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Zdeněk Kratochvíl, zakladatel dopravního gigantu ICOM transport, už se nemusí obávat hrozby vězení. V úterý ho kvůli vážným zdravotním problémům omilostnil prezident Václav Klaus.

Článek

Jak píše dnešní Právo, Kratochvíl stejně jako Hrad přitom odmítají spekulace, že by ve věci hrály roli Kratochvílovy sympatie k ODS. Kratochvíl byl stíhán za zneužívání informací v obchodním styku a další hospodářskou trestnou činnost.

Také ODS v kraji tlumí spekulace. „Nikdy jsem neměl pocit, že by pan Kratochvíl nějak výrazně preferoval ODS,“ řekl Právu krajský předseda ODS na Vysočině a hejtman kraje Miloš Vystrčil.

Jak se zmínil, minimálně v posledních dvou letech občanští demokraté od podnikatele ani od jeho firmy sponzorský příspěvek nedostali. Ale podle dalšího zdroje blízkého ODS firma při příležitosti sněmovních voleb 2006 poskytla straně výhodně reklamní plochy. Měla prý též v úmyslu darovat ODS 200 tisíc korun, ale tak vysokou částku pobočka strany přijmout podle vnitřních pravidel nesmí. „Jestli se tenkrát domluvili s centrálou, to opravdu netuším,“ řekl Právu zdroj.

Podle MF Dnes se měl Kratochvíl týden před udělením milosti sejít s ministrem vnitra Ivanem Langerem.

Krajský předseda sociální demokracie Libor Joukl připomněl, že vstřícně se choval Kratochvíl i k ČSSD. To do značné míry potvrdil i Kratochvílův právní zástupce Jaroslav Širmer, který žádost o prezidentskou milost podal. „V minulosti byly poskytovány inzertní plochy všem parlamentním stranám bezúplatně, v poslední době byla tato služba pro všechny zpoplatněna."

Reklama

Výběr článků

Načítám