Hlavní obsah

Procházkův údajný komplic o krádeži mluvil předem, tvrdí svědek

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milan Čermák, kterého policie považuje za komplice půlmiliardového zloděje Františka Procházky, údajně o rekordní prosincové krádeži mluvil se svým známým už loni v létě. Tvrdí to alespoň podle zjištění Práva svědek, který podle svých slov jejich rozhovor zaslechl loni 15. srpna v restauraci v obci Sloup v Čechách.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Oním svědkem je podle informací Práva mladík, který je v současné době ve výkonu trestu. Proti Čermákovi vypovídal už za mřížemi.

Čermák přitom tvrzení svědka odmítl s tím, že loni v létě ve zmíněné severočeské restauraci vůbec nebyl. Vyplývá to z protokolu o jeho včerejší výpovědi, který má Právo k dispozici.

Šéf pražské kriminálky Milan Jindrák se k informacím Práva odmítl vyjádřit, pouze vyloučil, že by policie v této souvislosti obvinila kohokoliv dalšího.

Stíhaný Čermák policistům potvrdil, že se s Procházkou dlouhodobě zná, jakoukoliv spojitost s kauzou ukradené půlmiliardy ale popřel. „Chtěl bych uvést, že krádeže hotovosti ze společnosti G4S jsem se nedopustil,“ cituje protokol jeho včerejší výpověď.

Stopy v autě? Testoval jsem mu blinkry

Čermák při ní zároveň detektivům předložil svou vlastní verzi toho, jak je možné, že se jeho pachové stopy našly v dodávce, kterou Procházkův komplic ze sídla bezpečnostní agentury stovky kilogramů peněz v hotovosti na začátku prosince odvezl. Zmíněné auto VW Transporter prý Čermák viděl poprvé loni v listopadu, když Procházkovi na jeho přání prodával větší množství eur v hotovosti.

„Při té příležitosti mne Procházka požádal, zda bych mu nešlápl na brzdu a zkusil blinkry a zda mu svítí couvací světlo,“ vypověděl podle protokolu Čermák s tím, že dodávka nebyla v té době nijak označená.

Údajný komplic, který je v současné době ve vazbě v pankrácké věznici, včera také souhlasil s tím, aby podstoupil test na detektoru lži, ovšem pouze za podmínky, že by mu policie garantovala zrušení stíhání v případě, že by v testu uspěl.

„S žádostí o podrobení se zkoušce na detektoru lži ze strany policie jsem se ve své dlouholeté praxi setkal pouze jednou, a to v situaci, kdy byla policie ve stavu totální důkazní nouze. A jsem přesvědčen, že se to týká i tohoto případu,“ řekl Právu Čermákův advokát Jiří Teryngel.

Policie však zřejmě má k dispozici proti Čermákovi i odposlechy telefonních hovorů.

Čermák také vysvětloval, proč se často pohyboval v oblasti pražských Vinohrad a Žižkova, tedy v místech, kde sídlí okradená pobočka bezpečnostní agentury. Do protokolu uvedl, že pravidelně jezdil do místního obchodu se zbraněmi.

Ostatně policie u něj doma nalezla při domovní prohlídce malý zbrojní arzenál, obsahující samopal, rychlopalnou pušku M-16, další pušky a pistole, stejně jako mačetu se stopami krve. Po samotném Procházkovi policie stále neúspěšně pátrá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám