Hlavní obsah

Zákaz vycházení byl v Bagdádu prodloužen na neomezenou dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Zákaz vycházení v iráckém hlavním městě Bagdádu byl v sobotu prodloužen na neomezenou dobu. Původně měl vypršet v neděli ráno. I v sobotu pokračují v Iráku tvrdé střety mezi šíitskými milicemi z Mahdího armády a vládními jednotkami. Jejich velitel Muktada Sadr odmítl složit zbraně, jak žádal irácký premiér. Do bojů se už zapojili Američané a Britové.

Foto: Imad al-khozai , Reuters

Irácký policista před vypálenou kanceláří Muktady Sadra v Díváníji

Článek

Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr odmítl výzvu iráckého premiéra Núrího Málikího, aby jeho milice, zvané Mahdího armáda, složily zbraně. Učiní tak pouze v případě, že se irácká vláda požádá americké jednotky, aby odešly ze země. Sdělil to zástupce Sadra v Basře.

Do bojů se v sobotu zapojili kromě Američanů i Britové. Britové ostřelovali děly pozice Mahdího armády v Basře. Zaútočila na ně také americká letadla poté, co v Bagdádu 40 policejních velitelů dezertovalo a přidalo se na stranu Sadra.

Bojovník Mahdího armády v Basřefoto: ČTK/AP

Střety probíhají ve většině města od Bagdádu na jih. Jen v bagdádské šíitské čtvrti Sadr si vyžádaly boje 125 mrtvých a 892 zraněných, uvedl mluvčí zdravotnické služby v Bagdádu. Americká armáda v sobotu oznámila, že její příslušníci v pátek při přestřelkách a náletech v Bagdádu zabili 48 "teroristů a kriminálních živlů".

V Karbale padlo 12 milicionářů a dvacet pět jich bylo zatčeno. Počet obětí čtyřdenních bojů se překročil dvě stovky . Podle amerických expertů se milice nedaří porazit, výzvu složit zbraně v sobotu odmítly.

Kvůli bojům platí v Bagdádu o víkendu úplný zákaz vycházení. V sobotu byl prodloužen na neomezenou dobu, i když měl skončit v neděli ráno. Vyhlášen byl poté, co granáty zasáhly i střeženou Zelenou zónu, kde sídlí irácká vláda a americké velvyslanectví. Stejné opatření bylo uplatněno i v Hílle, Kútu, Diváníjí, Sámavě a Basře.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Třicet tisíc vojáků nestačí

Akce proti šíitským radikálům byla zahájena v úterý v Basře za přímého dozoru premiéra Núrího Málikího, který členy Mahdího armády označil za psance a kriminálníky. Poslal proti nim nejméně 30 000 vojáků a policistů. Útok však uvázl.

Dobře vyzbrojené milice v úzkých uličkách čtyř čtvrtí Basry, které nadále ovládají, zastavily postup vládních sil. Pomáhá jim skutečnost, že do policejních sil v Basře pronikli šíitští radikálové. Boje se z Basry rozšířily do dalších měst.

Šíité pohřbívají člena Mahdího armády.foto: ČTK/AP

O dosavadním neúspěchu operace svědčí i to, že Málikí už v pátek prodloužil na deset dní lhůtu, do níž mají radikálové složit těžké zbraně výměnou za peníze. Původně měla vypršet v sobotu. Postupně se také do akce zapojují americké síly, i když původně chtěly stát stranou.

Američtí experti uvedli, že iráckým jednotkám se nedaří porazit radikální šíity. Zatím ovládají jen čtvrtinu Basry. Šíité dokonce ovládají i oblast kolem mezinárodního letiště, kde jsou dislokovány britské síly.

Armáda se zapojila do bojů mezi šíitskými frakcemi

Americký prezident George Bush akci podporuje, označil ji za jeden z klíčových momentů v historii Iráku, kdy se vláda má vypořádat s radikály vedenými duchovním Muktadou Sadrem.

Sadr zpochybňuje práci Málikího vlády. Armádní operaci označil za pokus vlády eliminovat co nejvíce svých stoupenců. Vládní síly se zapojily do boje mezi šíitskými skupiny na straně šíitského Nejvyššího islámského iráckého shromáždění, se kterou je spojen Málikí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám