Hlavní obsah

V Krkonoších spadla lavina, zůstal pod ní snowboardista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEC POD SNĚŽKOU
Aktualizováno

Na polské straně Krkonoš spadla v sobotu odpoledne velká lavina. Podle záchranářů uvěznila jednoho člověka, pravděpodobně polského snowboardistu. Čeští horští záchranáři se vypravili na pomoc polským kolegům, muže však nenašli. Budou po něm pátrat v neděli.

Článek

Na polské straně Krkonoš nyní panuje nepříznivé počasí. Podle českých záchranářů je místo nebezpečné i pro ně, protože může dojít k další sesuvům sněhu. Práci jim znesnadňovala také tma. 

V současnosti je proto pátrací akce kvůli nepříznivým podmínkám přerušena. Desítky záchranářů budou v hledání pokračovat zítra. Na místo neštěstí mají v neděli dorazit další posily. Odhadem 30 - 40 lidí. 

Oblast, kde se snowboardista mohl s největší pravděpodobností vyskytovat, prohledávala horská služba pomocí sond. V práci jim pomáhali také speciálně vycvičení lavinoví psi.

"Stalo se to na polské straně u Luční boudy. Je to rozsáhlá lavina podobná té před 40 lety, která tehdy zasáhla celý školní zájezd," uvedl zástupce náčelníka krkonošské horské služby Pavel Jirsa. V roce 1968 zde v místě ledovcového karu Biely Jar nad polským městem Karpacz zahynulo 19 lidí.

Lavinu má na svědomí prašan

V Krkonoších v uplynulých dnech připadlo až 40 centimetrů prachového sněhu. Ačkoliv je již kalendářní jaro, u některých lanovek se sešlo tolik turistů, že se tam vytvářely fronty. 

"Tak skvělé podmínky jsme u nás letos ještě neměli. Teplota se pohybovala několik stupňů pod nulou, dopoledne vysvitlo slunce. Lyžaře pěkné počasí přilákalo, ve frontách čekali až deset minut," řekl zástupce velitele lanovky ve Vítkovicích na Jilemnicku Dalibor Veselý.

Neštěstí se přihodilo i v pátek

Příslušníci horské služby museli v Krkonoších zasahovat i v pátek. Nedaleko Brádlerových bud nad Špindlerovým Mlýnem na Trutnovsku spadla lavina, která zasypala dva lidi.

Záchranářům se je podařilo vyprostit, oba se šokem a podchlazením skončili v nemocnici.

Reklama

Související články

V Krkonoších zasypala lavina dva lidi

V Krkonoších v oblasti Brádlerových bud nad Špindlerovým Mlýnem spadla v pátek odpoledne okolo 16. hodiny větší lavina a zasypala dva lidi. Horské službě...

Výběr článků

Načítám