Hlavní obsah

Rusko svolává kvůli Kosovu Radu bezpečnosti

Novinky, aš, Novinky, B92

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/BĚLEHRAD

Jednostranné vyhlášení Kosova vyvolalo okamžitou prudkou reakci Ruska, které požádalo o svolání mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN. Oznámil to v neděli odpoledne mluvčí ruského velvyslance v OSN. Vyhlášení nezávislosti také okamžitě odmítlo Srbsko, jehož součástí Kosovo je.

Foto: Stevan Lazarevic, Reuters

Srbský prezident Boris Tadić omítl uznat nezávislé Kosovo.

Článek

Srbsko nikdy neuzná nezávislost Kosova,“ uvedl srbský prezident Boris Tadić. Zdůraznil, že je nutné okamžitě pomoci Srbům, kteří v Kosovu žijí, přestože při vyhlášení nezávislosti kosovský premiér Hashim Thaci ubezpečil, že práva menšin budou ctěna.

Opět ale vyloučil, že by v Kosovu zasáhl vojensky a naopak vyzýval ke klidu. „V tomto těžkém okamžiku pro stát i nás všechny vyzývám občany Srbska i naše spoluobčany v Kosovu, aby se řídili rozumem. I média by měla jednat uvážlivě," řekl Tadić.

Podle něj Srbsko učiní vše proti jednostrannému a protiprávnímu vyhlášení nezávislosti Kosova, které je podle něj protiprávní. Bělehrad ale bude stejně jako dosud postupovat klidně, uplatní však diplomatické a právní kroky.

Premiér Koštunica v souvislosti s krokem Kosova uvedl, že završuje akci, která začala v roce 1999 agresí NATO vůči Srbsku, kdy NATO Jugoslávii dva měsíce nepřetržitě bombardovalo.

Bělehrad dále zdůraznil, že neočekává, že Evropská unie uzná Kosovo, přestože řada států unie už dříve uvedla, že je tomu připravena. Pohrozil, že země, které tak učiní, budou mít omezené styky se Srbskem.

Anketa

Podporujete uznání nezávislého Kosova?
Ano
24,8 %
Ne
67,7 %
Nemám názor
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17164 čtenářů.

Kosovo

Kosovo bude v případě celosvětového uznání patřit k malým evropských státům. Podle údajů OSN z loňského listopadu žije na území Kosova přibližně 1,9 miliónu obyvatel. To Kosovo řadí až na 35. místo žebříčku evropských zemí seřazených podle velikosti populace. I s rozlohou 10 908 se řadí až do třetí desítky evropských zemí, je devátým nejmenším státem v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám