Hlavní obsah

Ekonomika loni rostla rekordním tempem

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) vloni rostl rekordním tempem 6,6 procenta. Ve čtvrtém kvartálu roku 2007 činil meziroční růst 6,9 procenta, zaměstnanost se zvýšila o 1,9 procenta. Vyplývá to z pátečních výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Podle dnes zveřejněných údajů loni rostlo české HDP nejrychleji od roku 1996, kdy se začalo počítat podle nové metodiky. K výsledku pravděpodobně podle statistického úřadu přispěly vyšší výdaje ve zdravotnictví z důvodu očekávaného zavedení poplatků u lékaře,“ komentoval čerstvá data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Český statistický úřad odhaduje, že k růstu poptávky po HDP přispěly jak výdaje na konečnou spotřebu, tak tvorba kapitálu i výsledek zahraničního obchodu.

Brožka připomněl, že i přes optimistické výsledky lze očekávat letos zpomalení růstu HDP pod pět procent. To potvrdil i analytik Komerční banky Jiří Škop.

Podle něj za tím bude stát zpomalení růstu v eurozóně, fiskální reforma omezující zejména spotřebu domácností a vyšší inflace, která sníží reálné příjmy domácností. "V případě, že koruna nezkoriguje své zisky, bude mít také negativní vliv na růst české ekonomiky,“ doplnil Škop.

Daří se i Slovensku

Tuzemská ekonomika roste rekordním tempem, ale jedničkou v rámci Evropské unie je Slovensko. Náš východní soused již ve čtvrtek zveřejnil statistiku růstu tamního HDP, které zaznamenalo rekordních 10,3 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám