Hlavní obsah

Prezident Beneš údajně spolupracoval se sovětskou tajnou službou

Právo, ivi (Bratislava)
BRATISLAVA

Československý prezident Edvard Beneš měl před válkou spolupracovat se sovětskou tajnou službou. "Po válce tak byl Beneš vydíratelný a v únoru 1948 umožnil Klementu Gottwaldovi a komunistům převzít moc," tvrdí slovenský deník Pravda s odvoláním na informace z kruhů ruské rozvědky.

Foto: Archiv, Právo

Edvard Beneš

Článek

Deník zároveň upozorňuje, že historici důvěryhodnost těchto informací zpochybňují. "Beneš před válkou spolupracoval se sovětským rezidentem Pjotrem Zubovem," cituje Pravda internetovou stránku Služby vnější rozvědky Ruské federace.

V lednu 1948 se měl Zubov z pověření Stalina a Molotova vydat na cestu do Prahy, kde jednal s nemocným prezidentem. Měl Beneše přesvědčit, aby nepřekážel Gottwaldovi při přebírání moci v Československu.

"Zubov tento úkol úspěšně splnil," tvrdí na webu Vladimir Karpov, odborník na dějiny sovětské tajné služby. Zubov dostal za své služby Leninův řád.

Mělo jít o 10 tisíc dolarů

Zubov měl prezidentu Benešovi připomenout jeho důvěrné styky s Kremlem a Ljubjankou (sídlo NKVD -KGB) v minulosti. Údajně ho měl vydírat použitím stvrzenky na 10 tisíc dolarů, které převzal jeho sekretář, když Beneš v roce1938 odjížděl do exilu.

Podle Michala Štefanského z bratislavského Vojenského historického ústavu se stejnou senzací poprvé vyrukoval bývalý zástupce šéfa sovětské výzvědné služby Pavel Sudoplatov v pamětech vydaných v roce 1994 v USA.

"Informace o Benešovi vydíraném sovětskými agenty vyvolala už tehdy značný rozruch, ale dosud ji nepotvrdil žádný jiný zdroj," upozornil Štefanský.

Ani historička Jelena Serapionovová z Ruské akademie věd nedokáže podle listu jednoznačně posoudit, zda jde o "šokující odhalení, výmysl či úmyslnou dezinformaci". Za věrohodné však považuje, že Beneš poskytoval sovětskému vedení informace.

Je známo, že Beneš už v roce 1937 předal Stalinovi tajnou informaci o maršálovi Michailu Tuchačevském jako o německém agentovi. Šlo však o podvrh, který vyrobila německá tajná služba.

Talentovaný vojevůdce byl popraven, represe postihly značnou část sovětské generality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám