Hlavní obsah

Hizballáh umožní volbu prezidenta výměnou za právo veta

Novinky, BBC, rei, The Jerusalem Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Lídr libanonského opozičního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh poprvé otevřeně prohlásil, že jeho strana zablokuje každou další volbu prezidenta země, nedostane-li třetinu křesel ve vládě. Hizballáh a jeho spojenci by v takovém případě dostali možnost vetovat klíčové vládní návrhy a usnesení. Parlament kvůli politické krizi odložil volbu prezidenta už jedenáctkrát.

Článek

Naposledy odložili poslanci volbu před koncem roku, nový termín je plánován na 12. ledna. Země je bez prezidenta už přes pět týdnů. Vláda Fuáda Siniory a opozice se shodují, že příštím prezidentem by měl být armádní velitel Michel Sulejman, neshoda panuje ohledně složení vlády. Prezidenta, tradičně maronitského křesťana, volí v Libanonu parlament.

„Řešení (krize) spočívá v ústavně garantované spolupráci napříč spektrem a v právu veta pro opozici," řekl Nasralláh v rozhovoru pro soukromou libanonskou televizní stanici.

Západem podporovaný vládní kabinet požadavky Hizballáhu opakovaně odmítá. Nasralláh obviňuje Spojené státy z prohlubování krize v zemi tím, že kladou překážky jeho požadavkům. „Dokud platí rozhodnutí USA neudělit opozici právo veta, žádná volba prezidenta nebude,“ řekl.

Zápas o moc

Hizballáh a jeho spojenci požadují třetinu vládních křesel již několik měsíců, poprvé to však uvedli jako podmínku zvolení nového prezidenta.

Očekávalo se, že šajch promluví i osudu dvou izraelských vojáků Eldada Regeva a Ehuda Goldwassera, jejichž zajetí vyvolalo předloňskou válku Izraele s Libanonem. Nasralláh jen potvrdil probíhající vyjednávání obou stran, která se podle něj vyvíjejí pomalu.

Politická krize mezi prozápadním a prosyrským táborem v Libanonu trvá přes rok a vyvolala násilnosti a vlnu politických atentátů, při nichž zahynul v prosinci i armádní generál François Hadž. Zejména západní státy vyzývají k ukončení vnitropolitických sporů. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy tento týden pohrozil Sýrii, že s ní Paříž přeruší kontakty, jestliže Damašek neumožní volbu libanonského prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám