Hlavní obsah

Zelení chtějí hlasovat proti smlouvám s USA o radaru

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci vládní Strany zelených ohlašují, že pokud vláda Sněmovně předloží pouze dvoustrannou smlouvu mezi USA a ČR o radaru v Brdech, budou proti. V úterý to Právu řekla poslankyně Olga Zubová. Její slova potvrdila i šéfka poslaneckého klubu Kateřina Jacques.

Článek

Může jít o klíčové hlasy, protože radar odmítají opoziční ČSSD a KSČM, které disponují 98 hlasy. „V případě, že by to byla dvoustranná dohoda pouze s USA, tak já bych hlasovala proti, pokud se to dostane na plénum a pokud k tomu poslanci budou mít co říct, a nebude to jen rozhodnutí vlády,“ řekla Právu Zubová.

„Jsem s poslankyní Olgou Zubovou v tom zajedno a domnívám se, že mohu hovořit za celý náš poslanecký klub,“ potvrdila Právu Jacques. „Pokud jde o mě osobně, nepodporuji dvojstrannou smlouvu s USA o radaru,“ potvrdila Právu poslankyně zelených Věra Jakubková. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) avizoval, že vláda do Sněmovny pošle celkem dvě smlouvy, o nichž bude s USA jednat do února.

Zubová i Jacques se odvolaly na usnesení letošního sjezdu zelených, který požádal své ministry, aby usilovali o „závaznou garanci vlády Spojených států, že radarový obranný systém bude začleněn do řízení a velení NATO“. A také, aby vláda o radaru jednala v Radách NATO a EU.

Zubová za nedostatečné považuje ujišťování, že se radar stane součástí protiraketové obrany NATO někdy v budoucnu. K radaru se velmi kriticky staví místopředseda zelených a ministr školství Ondřej Liška. Podle jeho nedávných slov pro Právo nedává dosavadní stav vyjednávání naději do nejzásadnějšího bodu. „A tím je, že bude ten systém začleněn do velení NATO. Tomu musí předcházet souhlas všech členů NATO s jeho vybudováním,“ dodal Liška. Summit Aliance, který by tuto věc mohl projednat, se uskuteční až v dubnu 2008 v Bukurešti.

Reklama

Výběr článků

Načítám